top of page

Бурне реакције на речи Вере Јурове

Представници мађарских партија бурно су реаговали поводом говора Вере Јурове, комесарке ЕУ за вредности и транспарентност у ЕП-у, која је рекла да је Европска унија покренула свој европски акциони план за заштиту европских избора, борбу против ширења лажних информација и заштиту медијских слобода.



Европска демократија мора бити заштићена од моћи које имају за циљ да је униште, рекла је она, додајући да ће Европска комисија следеће године предложити пакет који је усмерен против оних ван блока који финансирају механизме за које се сматра да опасно манипулишу јавношћу, истакла је Јурова.


Говорећи о украјинском рату, она је рекла да је од сукоба корист имала не само екстремна десница, већ и крајња левица, и упозорила да политички екстремизам може довести до насиља. Европска комисија ће сарађивати са државама чланицама како би се ухватила у коштац са ризицима које представља крајња десница, рекла је она.


Балаж Хидвеги, посланик владајућег Фидеса у Мађарској, рекао је да дебата одражава „идеолошки терор европске левице против свих оних који се усуђују да се не слажу“: "Дебата показује хистеричну и нетолерантну природу социјалистичке и либералне левице која гази демократске одлуке. Они отворено не поштују демократске одлуке народа и покренуће нападе на италијанску и шведску владу, баш као што покушавају да лове Мађарску“, рекао је.


Клара Добрев, европосланица опозиционе Демократске коалиције, рекла је да је мађарска влада „нелиберална и крајње десничарска”, која није могла да заштити бираче, јер познаје „само једну вештину: како подстаћи мржњу”: „Крајња десница мора бити поражена да би се људима обезбедио пристојан и слободан живот“, додала је Клара Добрев.


Посланица опозиционог Моментума, Каталин Чех, споменула је, на пример, недавне протесте у Мађарској у вези са образовањем, и цитирала владу да криви „Брисел за све проблеме“. „Сличне лажи одјекују у Мађарској о рату у Украјини и о свим одлукама ЕУ“, рекла је она и додала да „те лажи функционишу, јер ЕУ не успева да да адекватан одговор“. Такве дезинформације ће, по њој, довести до "труљења ЕУ изнутра".

bottom of page