top of page

В4 за праведан и трајан мир у Украјини

Одбори за европске послове парламената земаља Вишеградске групе – Мађарске, Словачке, Пољске и Чешке – најоштрије су осудили рат у Украјини, у заједничком завршном саопштењу након састанка у Будимпешти.



Посланик Фидеса Ричард Хоршик, председник Одбора за европска питања Мађарског парламента, рекао је да се поред рата у Украјини, саопштење фокусира на питања која утичу на свакодневни живот у земљама В4, укључујући и енергетску безбедност.


Говорећи о украјинском житу, он је рекао да је пољопривреда витални сектор у све четири земље и да не треба дозволити да тренутна ситуација озбиљно утиче на њихове пољопривреднике. Он је нагласио да, иако земље В4 имају различиту политику у многим аспектима, „ми и даље гледамо шта нас уједињује“. Нека питања у области ЕУ могу се боље решавати заједно него појединачно“, рекао је.


У завршној изјави изражена је подршка независности и суверенитету Украјине и очувању њеног територијалног интегритета унутар међународно признатих граница. Одбори су позвали на хитан прекид намерних напада на виталну инфраструктуру Украјине и цивилне циљеве. Они су навели резолуцију Генералне скупштине УН, позивајући се на оснивачки документ организације, за који су рекли да треба да послужи као основа за „свеобухватан, праведан и трајни мир“ у Украјини. Такође су позвали на успостављање механизма, у складу са међународним правом, којим би Русија била у потпуности одговорна за своје поступке.


Учесници састанка поздравили су одлуку ЕУ да одобри статус кандидата Украјини, Молдавији и Босни и Херцеговини и да након неколико година одлагања отвори приступне преговоре са Албанијом и Северном Македонијом. Истовремено су позвали на убрзање припрема за кандидатуру Грузије и додали да очекују да ће политика проширења ЕУ добити нови замах током следећег председавања. Они су подржали јачање спољних граница ЕУ у циљу промовисања ефикасне акције против илегалне миграције и кријумчарења људи.

bottom of page