top of page

Вакцине Модерна тек крајем године

Тврдња левичарске опозиције да влада није наручила довољне количине вакцине Модерна против корона вируса, део је њихове кампање мржње против владе, објавио је на свом Фејсбук профилу Гергељ Гуљаш, шеф кабинета премијера, који се пожалио на превелику спорост у искоруци.


Позивајући се на пропусте из споразума Европске комисије са произвођачем, Гуљаш је рекао да се пошиљке Модерне не могу очекивати пре трећег квартала 2021. године, до када ће бити прибављене довољне количине вакцина купљених из других извора, за цепљење целокупне одрасле популације. Он каже да су испоруке Модерне знатно спорије него што је наведено у споразуму и додаје да се неколико чланица Европске уније одрекло могућности да им Модерна испоручи своје вакцине најесен.


Реагујући на написе у штампи, који цитирају представништво ЕУ у Будимпешти, да Брисел нема директне информације у вези са испорукама вакцина у Мађарску, јер влада прима пошиљке директно од произвођача, а не преко ЕУ, Гуљаш је рекао да је информације прибавио из споразума потписаног од стране европске комесарке Стели Киријакидес.


„Комисија је, дакле, свесна да дотична испорука вакцине не може стићи у Мађарску пре трећег квартала. Зашто су онда лагали?“, упитао је он.


Мађарска је до данас вакцином против корона вируса имунизовала милион људи, саопштено је на конференцији за медије у Будимпешти. Директорка Националног здравственог центра Цецилија Милер рекла је да је данас до подне дато 1.002.714 доза вакцине, а 307.929 људи већ је примило другу дозу. Мађарска је у програм вакцинације укључила руски Спутњик В и кинески Синофарм, а користи и вакцине западних произвођача која је одобрила Европска унија.


Европска унија није одобрила кинеску и руску вакцину, али им је мађарска Агенција за лекове дала зелено светло по хитном поступку. У Мађарску је до сада стигло 550.000 доза Синофарма од наручених пет милиона и 380.000 доза Спутњика В од наручених два милиона.

bottom of page