top of page

Варга: ЕУ буџет није добротворна донација

Мађарска министарка правде Јудит Варга поручила је данас да се Мађарска никада није борила против Европе, већ за Европу, али да у ЕУ није ушла да би се одрекла суверенитета. "Подршка ЕУ и кохезионо финансирање нису добротворне донације, већ плаћања на која Мађарска има право на основу уговора о ЕУ", рекла је она.


Коментаришући стављање вета Пољске и Мађарске на ратификацију новог седмогодишњег буџета ЕУ, због новог механизма којим се додела средстава условљава поштовањем владавине права у земљама чланицама, она је рекла да се Мађарска "никада није борила против Европе, већ за Европу и за европску будућност наше деце и унука".


Варга је на свом Фејсбук профилу истакла да су током продужених преговора о буџету "неке државе чланице и домаћа опозиција укључиле бројне теме": "У време приступања ЕУ 2004. године, Мађарска није рекла 'да' федералистичкој Европи, нити глобализму, а посебно не Сједињеним Европским Државама, већ савезу који се узајамно подржава и поштује, и који се заснива на јаким националним државама".


Истиче даље да се уласком у ЕУ, Мађарска није одрекла оног дела националног суверенитета „да одлучује с ким жели да живи у својој земљи": "Нисмо рекли 'да' уласку у ЕУ да би Брисел могао да нам дефинише шта се сматра породицом, шта се назива браком и ко може да усвоји децу у Мађарској и под којим условим. Није тачно да Мађарска није показала солидарност са другим државама чланицама током мигрантске кризе, јер је потрошила стотине милијарди форинти да би заштитила европске границе и помогла на домаћем тлу људима којима је помоћ потребна".


Супротстављајући се тврдњама мађарске опозиције, она је оценила да подршка ЕУ и кохезионо финансирање нису добротворне донације, већ плаћања на која Мађарска има право на основу уговора о ЕУ.


"Није Мађарска та која уцењује и врши притисак на Брисел у преговорима са ЕУ о буџету, већ Брисел уцењује нас. Свако ко познаје мађарску историју одлично зна да када је у питању будућност наше деце и унука. Мађари и Мађарска не праве компромисе, било да се ради о борби за независност или само о пуком вету", написала је министарка Варга.

bottom of page