top of page

Варга: Мађарска је мостобран за Кину

Финансијска сарадња је област мађарско-кинеских односа која се брзо развија, рекао је Михаљ Варга, мађарски министар финансија после састанка са шефовима банака у Пекингу, напомињући да Мађарска планира да изда обвезнице "панда" у другој половини ове године.



„Мађарска је мостобран за кинеске банке које улазе на европско финансијско тржиште“, рекао је он у изјави након консултација са шефовима Банке Кине, Кинеске грађевинске банке и Кинеске развојне банке.


Кинеске банке имају поверење у мађарску економију, рекао је он, напомињући да је неколико кинеских банака одабрало Мађарску као базу последњих година. Варга је додао да је Мађарска ушла и на кинеско финансијско тржиште, емитујући државне обвезнице на кинеском и хонгконшком тржишту, чиме је осигурала да земља има неколико финансијских стубова.


Он је напоменуо да је Мађарска 2021. године емитовала прву обвезницу "грин панда" на кинеском тржишту и зелену државну обвезницу у вредности од милијарду ренминбија (128 милиона евра). Додао је да Мађарска планира да изда обвезницу "панда" и у другој половини ове године, са у циљу јачања безбедности мађарског управљања дугом.

bottom of page