top of page

Варга саслушана као сведок

Сви документи који се односе на такозвани случај Волнер су доступни, као и докази који нису укључени у оптужницу, а "ниједан није нестао", рекао је у шеф Централног истражног тужилаштва (КНИФ) Пал Фурхт на конференцији за новинаре и одбацио оптужбе на рачун канцеларије да су „чињенице избачене из оптужнице".


Оптужница садржи све податке које је тужилаштво сматрало доказивим - оптужбе против оптужених и доказе који поткрепљују чињенице, додао је он. Такође су поднети докази који не подржавају оптужбе и сви подаци се могу пратити, рекао је.


Као што смо већ писали, недавно се појавио аудио снимак Петера Мађара, бившег супружника раније министарке правде Јудит Варге, који открива да су владини високи функционери фалсификовали документе у току суђења за корупцију, у које су укључени политичари из Фидеса. Случај се односи на истрагу у коју су укључени Пал Волнер, бивши државни секретар Министарства правде и Ђерђ Шадл, бивши шеф Мађарске коморе извршитеља, пише МТИ.


Тужиоци наводе да је Шадл редовно подмићивао Волнера до јула 2021. и да је користио свој утицај да обезбеди именовање извршитеља по свом избору, у замену за мито. Оптужбе за корупцију, имовинска кривична дела и прање новца поднете су против укупно 22 особе у овом случају.


Према оптужници, Шадл је у периоду од маја 2018. до јула 2021. године исплатио Волнеру укупно најмање 83 милиона форинти (217.000 евра), како би остваривао утицај у својству државног секретара и заменика министра, у Шадловом интересу.


Фурхт је рекао да је бивша министарка правде Јудит Варга саслушана као сведок од стране Метрополитанског истражног тужилаштва, али је одбио да открије детаље о истрази која је у току. Он је рекао да је покренуто неколико одвојених истрага о повезаним случајевима, које су у току и код других истражних органа.


Додао је да неће коментарисати доказе достављене у истрази која је у току, али ће власти дати информације када истрага буде завршена.

bottom of page