top of page

Велика очекивања од председавања Мађарске ЕУ

Предстојеће председавање Европском унијом представља значајну прилику за унапређење положаја Мађарске у ЕУ, рекао је Тибор Наврачић, министар за јавну управу и регионални развој током радионице на Националном универзитету за јавну у праву (НКЕ) у Будимпешти.



Наврачић је истакао јединствен карактер предстојећег председавања, који се поклапа са институционалним променама које ће обележити избори за Европски парламент 9. јуна, именовање новог председника Европске комисије крајем јуна и каснијим променама у Европском парламенту и Комисији.


Осврћући се на претходно председавање Мађарске 2011. године, он је приметио да, иако се оно сматрало „стандардним политичким председавањем“, искуства других држава чланица сугеришу да председавања током таквих транзиција не би требало да угрозе политичке амбиције.


Министар је истакао важност очувања идеолошке неутралности за успешно председавање, истичући неопходност задобијања поверења других држава чланица.


Јанош Бока, министар за питања ЕУ, истакао је потребу за неометаним преласком са „режима кампање“ на „режим председавања“, с обзиром на текућу поставку Европског парламента и транзицију унутар Европске комисије. Истакао је неопходност несметаног управљања институционалном транзицијом, уз стабилност Савета Европске уније.


Он је такође истакао снажну европску политику Мађарске, која ће водити приоритете председништва, укључујући решавање изазова конкурентности, одбрамбену и безбедносну политику, миграције и проширење на Западни Балкан. Мађарско председавање има за циљ да одреди приоритете снажних политичких циљева и пружи консензус одговора на изазове, каже Бока.


Он је навео да ће Мађарска деловати као "поштени посредник", признајући да ће се суочити са преиспитивањем, у настојању да повећа своју маневарску способност у будућности.


Током округлог стола, Тибор Наврачић је признао да очекује провокације током председавања, истичући потребу да се задржи стратешка смиреност. Према речима Јаноша Боке, председништво не би требало насилно да намеће мађарске интересе, већ радије у оквиру европских интереса, "са примесама мађарског укуса".

bottom of page