top of page

Вера Јурова одбија могућност уцене

Медији који нису под контролом мађарске владе, сугерисали су да би премијер Орбан могао да покуша да искористи своју позицију и уцени Европску унију претњом да ће ставити вето на модификацију буџета ЕУ, с обзиром на то да је за обезбеђивање додатне финансијске помоћи Украјини потребна једногласна подршка земаља чланица. ЕУ комесарка Вера Јурова, међутим, одбија такву могућност.



Мађарска влада, према тим наводима, има за циљ да у замену за такво зелено светло затражи да јој се омогући приступ милијардама евра замрзнутим у фондовима ЕУ, који су Орбану постали императив због лошег стања мађарске привреде. Недавно је Међународни монетарни фонд ревидирао наниже своју прогнозу БДП-а за Мађарску, што има негативан утицај на опште расположење јавности.


Стога не чуди што су, према недавној статистици, Мађари најпесимистичнији у Европи у погледу економских перспектива. Штавише, Мађарска није добила ниједан цент од ЕУ фонда за опоравак и отпорност (РРФ) или развојних фондова, због забринутости Брисела за владавину права у тој земљи.


Брисел је затражио конкретне промене у правном систему Мађарске као предуслове за ослобађање средстава, док мађарска влада тврди да је испунила те услове. Чак и независни новинари верују да акцијама Европске комисије у вези са Мађарском недостаје кохерентност и да увек могу наћи законски основ да средства задрже замрзнута, ако желе.


Због тога могући Орбанов план има значајну тежину. Пошто Европска унија мора да прилагоди свој буџет због превелике потрошње изазване ковидом и сукобом у Украјини, тренутно јој је потребна Орбанова подршка. Међутим, постоје и планови да се измени актуелно правило које предвиђа једногласно одлучивање о таквим питањима. Отуда, мађарски новинари спекулишу да би Орбан могао да покуша да „уцени” Брисел, како би добио дозволу за коришћење значајне суме фондова ЕУ.


Фајненшел тајмс је известио о овој могућности прошле недеље, сугеришући да би Брисел могао да ослободи 10,7 милијарди евра из кохезионог фонда ако Орбан подржи измене буџета. Ово би, у том случају, представљало једно од најзначајнијих политичких достигнућа мађарског премијера.


Орбан је, иначе, отворено говорио о овим плановима у свом обраћању јавности у Тушвањошу, раније овог лета. Али, без обзира на то, Вера Јурова, потпредседница Европске комисије за вредности и транспарентност, категорички је одбацила могућност за такав договор. Како подсећа Слободна Европа, она је изјавила да ће "финансијске славине остати затворене све док мађарска влада не испуни предуслове ЕК".


Истакла је да Мађарска мора да спроведе реформе у свом правосудном и тужилачком систему, у циљу борбе против превара и корупције. Поред тога, Мађарска мора да покаже Европској комисији своју посвећеност заштити људских права.


Јурова тврди да је овај процес искључиво заснован на законским захтевима без икакве идеологије. Напомиње и да ће одлуке о прихватању или одбијању владиних реформи бити донете у наредним недељама.


Према информацијама Слободне Европе, мађарска влада је 13. октобра доставила одговоре на питања Европске комисије у вези са пакетом реформе правосуђа.

bottom of page