top of page

Већа помоћ мађарској деци у Украјини

Програм „Мађар у домовини“ биће проширен, а као први корак, мађарска деца у Украјини која похађају мађарске образовне установе добиће од јануара грант од 100.000 форинти (250 евра), рекао је Арпад Јанош Потапи, државни секретар за националну политику.



Државни секретар је за ТВ М1 рекао да, захваљујући владином програму породице које живе ван границе добијају 22.400 форинти (60 евра) за свако дете које похађа школу на мађарском језику. Последњих година, влада је повећала број деце која испуњавају услове за програм, пружајући подршку не само ученицима основних школа, већ и онима који похађају средње школе, јаслице и високо образовање.


Свеобухватна обнова образовне подршке за Мађаре који живе ван граница очекује се од наредне академске 2023-24. године, али је премијер Виктор Орбан прошлог новембра најавио да ће тај износ бити повећан.


"Тако, Мађарске породице у Закарпатју, које су истрајале упркос ратним условима, добиће од јануара 100.000 форинти као помоћ у образовању за свако дете уписано у неку мађарску установу. Помоћ ће бити исплаћена у две рате, прво 22.400 форинти, а затим преосталих 77.600. То ће утицати на око 19.000 деце", рекао је Јанош Арпад Потапи.


Упитан колико је Мађара после избијања рата остало у Закарпатју, државни секретар је рекао да је пре рата тамо живело око 130-150 хиљада Мађара, али је број деце уписане у образовне установе пао за 18,3 % од избијања рата. Ипак, већина деце, мајки и бака је остала у завичају. Претпоставља се да је већи проценат мушкараца старости између 23 и 65 година, који су били регрутовани, напустио своје домове.


Ослањајући се на поуке из рата у Југославији пре четврт века, Јанош Арпад Потапи је замолио житеље Закарпатја да обезбеде да бар по једна особа из сваке породице остане код куће, како би имовина остала у породичном власништву.


Осврћући се на све већи број антимађарских акција у Украјини последњих месеци, државни секретар је рекао да то сматра неприхватљивим. "Надамо се да ће украјинска администрација променити ситуацију и третирати мањине које тамо живе на европски начин", рекао је он.

bottom of page