top of page

Већина Мађара против војне помоћи Кијеву

У Мађарској, 86 одсто грађана противи се могућем слању трупа са Запада у Украјину, показали су резултати најновијег истраживања, које је спровео мађарски Центар за испитивање јавног мњења „Сазадвег”.



Анкетирано становништво најпре је упитано да ли се слаже са „слањем војски европских или НАТО држава да се боре у Украјини”, на шта је 86 одсто испитаника дало негативан одговор, 11 одсто позитиван, док око три одсто није знало шта да одговори.


У исто време, 80 одсто испитаника је изразило став да „не верује да Русија угрожава националну безбедност Мађарске”, док се 79 одсто од укупног броја испитаних не слаже ни са тврдњом да „Русија може представљати претњу по НАТО”.


Три четвртине испитаних грађана Мађарске такође се слаже са констатацијом да је сукоб у Украјини „војни и политички конфликт између великих сила – САД и Русије” и да неће доћи до мира док једна од ових страна не попусти.


Како се наводи на сајту центра, испитивање је спроведено у марту 2024. године путем телефона и обухватило је 1.000 одраслих становника Мађарске.


Подсећања ради, мађарски премијер Виктор Орбан изјавио је да се европске државе „као лудаци на крову” константно клате на ивици рата са Русијом, а према његовом мишљењу „индиректан” сукоб је већ у току, будући да Запад шаље Украјини све смртоносније наоружање и може чак одлучити да пошаље „мировне трупе”, преноси Спутњик.

bottom of page