top of page

ВИДЕО: Акција опозиције пред канцеларијом мађарског премијера

Јуче ујутру, независни и опозициони посланици покушали су да демонтирају заштитну ограду испред зграде некадашњег кармелићанског самостана у Будимпешти, у којој се налази канцеларија премијера Виктора Орбана.



У операцији су учествовали парламентарна група Моментума и независни посланик Акош Хадхази. Полиција је покушала да их заустави, али без успеха. Учесници овог инцидента намеравали су да окаче плакат „Седам тачака за обнову Мађарске” на главни улаз кармелићанског самостана, али је полиција блокирала приступ тој локацији. Ипак, успели су да залепе транспарент на један од зидова.


Међу захтевима су били враћање слободе штампе, укидање ванредног стања, слободни избори и искорењивање корупције организоване из кругова власти. Портал 444 је цитирао Хадхазија, који је рекао да је заштитна ограда симбол лажи.


"Овај кармелићански дом центар је пропагандне машине. Масе морају да верују да се резултати могу постићи", рекао је он.


Политичари су потом отишли на другу страну улице, где су такође демонтирали баријере. Полиција је поставила граничну линију, али није интервенисала.


Кордони су испред манастира подигнути пре годину и по дана, без јасног образложења. Опозиција тврди да служе како би спречили новинаре и фоторепортере да се приближе седишту премијера.



bottom of page