top of page

ВИДЕО: Десничари скинули геј заставу са Градске куће у Будимпешти

Будимпештанска полиција ухапсила је заменика лидера и неколико активиста ванпарламентарне радикалне странке "Наш дом", познате по величању идеологије Миклоша Хортија, због уклањања заставе дугиних боја са главне Градске куће у Будимпешти.


Потпредседник странке Новак Елод је, уз помоћ неколико активиста и противпожарних мердевина високих 15 метара, синоћ скинуо и бацио у контејнер за смеће заставу чије су боје симбол ЛГБТ популације, а која је била окачена изнад главног улаза у Градску кућу, где се иначе налазе заставе Мађарске и ЕУ.


Полиција је одмах интервенисала, саслушавши на лицу места виновнике инцидента, а потом их ухапсила. Странка "Наш дом" је касније саопштила да је истицање заставе дугиних боја срамота за Будимпешту и Мађарску и да су они једина политичка партија која је захтевала забрану "Параде поноса" у Будимпешти, али да полиција никада није била спремна да тако и поступи.


Пре овог догађаја, сличан инцидент догодио се и у осмом будимпештанском округу. Припадници неонацистичког покрета "Аријевски зелени" узели су геј заставу из просторија самоуправе овог дела Будимпеште и запалили је на улици, изводећи при том перформанс намењен медијима.




bottom of page