top of page

ВИДЕО: Министар Бока очекује скори напредак у ширењу ЕУ

Мађарски министар за послове ЕУ Јанош Бока, каже да су он и његове колеге из блока изразили подршку укључивању земаља које су најдаље отишле у процесу придруживања, као што су Србија, Албанија, Црна Гора и Северна Македонија, у дијалог о владавини права. Постоји нада за постизање споразума о овоме током белгијског председавања ЕУ, при чему ће Мађарска имати за циљ да покрене дијалог током свог предстојећег председавања.



Министар за послове Европске уније Јанош Бока истакао је неопходност заједничког консензуса међу државама чланицама и потребу јаснијих и транспарентнијих стандарда у поступцима условљавања, као што је оно по питању владавине права. Он је нагласио потребу да се процедуре и методологије прилагоде сходно томе.


Присуствујући неформалном састанку својих страних колега у Бриселу, Јанош Бока је на конференцији за новинаре изјавио да су министри подржали предлог Мађарске, који је раније изношен више пута, залажући се за структурирани дијалог између Суда правде Европске уније и уставних судова држава чланица, у вези са општим стандардима владавине права. Министар Бока је истакао да се стандарди владавине права развијају на нивоу држава чланица и да их се ЕУ и њене институције морају придржавати.



Он је нагласио да ЕУ у садашњем оквиру поседује адекватне алате за решавање питања везаних за вредности ЕУ, укључујући владавину права. "Државе чланице показале су отвореност да прошире дијалог о владавини права како би обухватио и друге области, иако је изражена забринутост у вези са потенцијалом ЕУ да преиспита изборне кампање или политички дискурс, који би могао бити на ивици цензуре. Поред тога, државе чланице су постигле консензус против увођења обавезног чланства у Европском јавном тужилаштву, препознајући вредност добровољног учешћа. Такође је договорено да ЕУ нема општу надлежност да заштити своје основне вредности", рекао је Бока.


Што се тиче проширења ЕУ, министри су изразили подршку укључивању земаља које су најдаље отишле у процесу придруживања, као што су Србија, Албанија, Црна Гора и Северна Македонија, у дијалог о владавини права. Постоји нада за постизање споразума о овоме током белгијског председавања ЕУ, при чему ће Мађарска имати за циљ да покрене дијалог током свог предстојећег председавања, наглашавајући добровољно учешће на равноправној основи без ометања процеса придруживања, истакао је министар.


Јанош Бока је напоменуо да ће лидери држава чланица усвојити мапу пута за проширење ЕУ током следећег самита. Он је нагласио да ће током мађарског председавања ЕУ, почевши од јула, разговори дати приоритет најважнијим политикама ЕУ, праћеним буџетским импликацијама и институционалним процедурама, са фокусом на јачање конкурентности ЕУ.


Поред тога, министар Бока је разговарао са генералним секретаром Европског парламента како би се припремио за председавање Мађарске, наглашавајући важност праведне институционалне сарадње како би се обезбедила несметана транзиција.

bottom of page