top of page

Видео: Просветари поново демонстрирали

У Будимпешти су у понедељак одржане демонстрације у знак протеста против нацрта закона који мењају радно-правни статус наставника. Једна од локација протеста био је и улаз у резиденцију премијера, где је било и сукоба са полицијом.



Демонстранти су марширали од центра Калвин до зграде Министарства унутрашњих послова узвикујући слогане попут „Закон о статусу је закон о освети“, „Генерални штрајк“, „Пинтер да поднесе оставку“ и „Полицијска држава није владавина права”.


Испред Министарства унутрашњих послова на Рузвелтовом тргу, Ержебет Нађ из синдиката наставника (ПДС) позвала је владу да повуче нацрт, „јер он нема за циљ унапређење образовања, већ дисциплиновање наставника”. Уместо тога, влада би требало да донесе законе у складу са својим обавезама према Европској унији током преговора о приступу њеном финансирању за опоравак и отпорност, „што би унапредило јавно образовање и обезбедило новац“, рекла је она.


Уједно је констатовала да су се „све велике групе Европског парламента” у писму обратиле председници Европске комисије Урсули фон дер Лајен, тражећи да ЕК изврши притисак на владу да повуче закон.


Након демонстрација испред министарства, неки демонстранти су марширали до канцеларије премијера. Покушали су да демонтирају заштитну ограду око резиденције Виктора Орбана, али их је у томе спречила полиција. Неколико људи је приведено и испаљен је сузавац.


Из седишта полиције у Будимпешти саопштено је да је пред резиденцијом премијера одржан нерегистровани протест, на коме су многи демонстранти агресивно наступили према полицији, која је зато употребила сузавац.



bottom of page