top of page

ВИДЕО: Сијартов интервју за ТВ "Известија"

Дијалог је сада важнији него икада, а то значи разговарати и са другима, а не само са западним медијима, написао је министар спољних послова Петер Сијарто на Фејсбуку, где је поделио интервју који је дао руском новинском каналу "Известија".


Сијарто је у интервјуу рекао да је мађарски модел веома јасно доказао да чланство у Европској унији и НАТО-у не искључује добре односе са Русијом и изразио наду да ће овај став бити подржан и везама других земаља са Русијом.


Он је рекао да не види потребу да Мађарска посредује у дијалогу између Русије и Запада, тврдећи да је руски председник Владимир Путин последњих дана два пута разговарао и са америчким председником Џоом Бајденом и француским председником Емануелом Макроном. Напоменуо је и да руски министар спољних послова Сергеј Лавров треба да разговара са америчким државним секретаром Ентонијем Блинкеном, а британски премијер Борис Џонсон такође се спрема да разговара са Путином.


„Чини ми се да је покренут талас дијалога и ово је најбоља могућа вест коју можемо да добијемо. Зато што је за, нас централне Европљане — ми нисмо велика држава у централној Европи, сигурно — то је наш основни национални интерес, да имамо прагматичан и цивилизован однос између Истока и Запада“, истакао је Сијарто.


Упитан о ставу Мађарске према руским предлозима против проширења НАТО-а на исток, он је рекао да их Мађарска разуме: "Надамо се да би проблем могао бити решен, јер ако свој однос заснивате на међусобном поштовању, онда у суштини нема препрека“.


Упитан о извештајима да Велика Британија и САД шаљу 1.000 војника у централну Европу, углавном у Румунију, Бугарску и Мађарску, Сијарто је рекао да није упознат са ситуацијом у другим земљама, али да је извештај нетачан у случају Мађарске.


„На нашем тлу имамо снаге НАТО-а, а то је мађарска војска. Мађарска војска је НАТО армија. А према тренутној ситуацији, мађарска војска је способна да заштити земљу. Дакле, не требају нам спољне силе на нашем тлу. Међутим, као чланица НАТО-а, Мађарска стално сарађује са другим државама чланицама. Имамо договоре о мисијама обуке и програмима размене, али ништа од ове нормалне и текуће сарадње се не дешава“, додао је он.


Коментаришући најаву Хрватске да се неће мешати у потенцијални рат у Украјини, Сијарто је рекао да је Мађарска научила лекцију из историје да је централна Европа имала тенденцију да изгуби у сукобима између Истока и Запада: „Због тога, уместо да правимо планове за неке ванредне догађаје, радије бисмо замолили све да смање тензије“, рекао је он, додајући да земље треба да користе могућности дипломатије.


Мађарска не жели да види повратак хладног рата, рекао је он, додајући да је најбољи начин да се то избегне цивилизован, прагматичан дијалог заснован на поверењу и поштовању. Упитан о ситуацији са мађарском мањином у Украјини, Сијарто је то назвао „тешким питањем“: "У западној Украјини живи око 150.000 етничких Мађара. Они нису мигранти, већ заједница која је аутохтона. Та заједница тамо живи вековима“, рекао је.


Сијарто је истакао да се права мађарске мањине у Украјини константно крше од 2016. године, при чему влада крши право етничких Мађара да користе свој матерњи језик у образовању, јавној управи, медијима и култури. С времена на време украјинском парламенту се подносе нови предлози о даљим ограничењима мањинских права, а то је нешто што не можемо да прихватимо, рекао је министар.



bottom of page