top of page

ВИДЕО-ФОТО: Јединствено село на води, недалеко од Будимпеште

Село које се налази на језеру Бокоди, око 80 километара западно од Будимпеште, нашло се на листи најбољих дестинација Европе, коју је формирао European Best Destinations.



Организација European Best Destinations промовише туризам у Европи и сваке године организује гласање на коме се бирају најбоље дестинације Европе. Овога пута направљена је листа најбољих мање познатих туристичких бисера, међу којима се налази и ово интересантно село у Мађарској.



Језеро Бокоди познато је и омиљено међу туристима по сликовитом пејзажу, са малим кућама изграђеним на стубовима изнад воде.



Бокоди је релативно мало вештачко језеро, а дрвене кућице постављене на су стубовима, као сојенице. До њих воде стазе преко језера, а иако зиме умеју да буду хладне, вода ретко кад буде замрзнута. Изграђено је 1961. године, у време завршетка термоелектране.



Посетиоцима овог места пружа се могућност да се возе чамцем по језеру Бокоди, што им омогућава да виде куће изблиза и осете лепоту околине. Село је такође погодно за љубитеље фотографије, јер пружа много прилика за снимање предивних слика плутајућих кућа, нарочито у зору или у сумрак.



bottom of page