top of page

Вирусолози очекују доминацију делта облика короне

У Србији још није откривено присуство делта и делта плус соја ковида-19 и још доминира појава британског, односно алфа варијанте вируса. Али, питање је дана кад ће нова варијанта короне доћи у Србију, каже проф. др Тања Јовановић, вирусолог и члан Кризног штаба за сузбијање ковида-19.


Делта облик короне је носилац највећих промена у С протеину, за који је показана значајно повећана инфективност, а није познато колики је пад ефикасности постојећих вакцина против ковида 19, напомиње др Јовановић.


Код новог делта, такозваног индијског соја, карактеристично је да код заражених особа не доминира губитак чула укуса и мириса, као што је до сада био случај, а слично је и са кашљем. Углавном се јавља главобоља, бол у грлу и цурење носа. Грозница и повишена температура присутне су код обе варијанте. Делта сој би могао да до краја августа достигне 90 одсто учешћа међу новим случајевима инфекције у Европској унији, саопштио је Европски центар за превенцију и контролу болести. Они предвиђају да ће овај сој чинити 70 одсто нових инфекција у ЕУ до почетка августа, и 90 одсто до краја тог месеца. Интересантно је да је индијски сој од 40 до 60 одсто заразнији од других.


Професорка Јовановић каже да, пошто још није постигнут колективни имунитет како код нас у Србији, тако ни на глобалном нивоу, вирусу је пружена прилика да се и даље мења и прилагођава. Посебно су значајне промене које омогућавају вирусу да избегне имунолошки одговор како би преживео у организму и наставио свој сопствени живот. Такве мутације које утичу на „фитнес вируса” (повећан степен вирусне репликације) омогућава да се он брже преноси у популацији.


– Најважнија вирусна структура која се мења и која је одговорна за појаву нових варијанти вируса је уједно и најповршнији протеин вирусне честице – С протеин. Само у оквиру овог протеина откривено је око 4.000 различитих мутација које могу да повећају или смање инфективност вируса али и повећавају или смање неутралишући ефекат антитела која се синтетишу у природној инфекцији или после вакцинације. Значи, нису све мутације значајне за вирус. Значајне су само оне које се нагомилавају у најважнијој структури вируса која је укључена у његову интеракцију са човеком и која омогућава значајну промену понашања вируса. Њих означавамо као нове варијанте – истиче др Јовановић.


Варијанте ковида 19 које носе мутације, повећавају инфективност вируса и смањују ефекат неутралишућих антитела су претеће варијанте или варијанте које забрињавају. Ако се и даље дозволи вирусу да циркулише у популацији јавиће се нове муације које носе ризик за ефикасност како вакциналног тако и природног имунитета.


– Када говоримо о ефикасности вакцинација на нове варијанте вируса, још су све вакцине ефикасне у смислу заштите од тешких форми обољења које захтевају хоспитализацију. Међутим, плаше нас нове мутације и појава нових варијанти које могу да омогуће вирусу да ефикасније избегне заштитни имунитет. Такође, појава нових претећих варијанти утиче и на обухват вакцинацијом која обезбеђује колективни имунитет. Према математичким моделима већ сада, са четири нове забрињавајуће варијанте (алфа, бета, гама, делта), проценат колективног имунитета који би успоставио контролу над циркулацијом вируса износи око 80 одсто – упозорава др Јовановић.


Професор др Радан Стојановић, клинички фармаколог са Медицинског факултета Универзитета у Београду, каже за наш лист да вакцине штите и од овог соја короне и да после две дозе цепива нема неке веће разлике у проценту заштите у односу на првобитни сој ковида-19.


– После две дозе вакцина „Фајзера” или „Астра Зенеке”, за шта су рађена истраживања, заштита је свега неколико процената мања у односу на ефикасност према претходном алфа соју короне. Али, треба нагласити да је ефикасност после прве дозе значајно мања и износи око 30 одсто. Ефикасност је пала за 20 одсто у односу на заштиту од првобитног соја ковида. Зато треба још више апеловати на људе да када приме прву дозу морају још више да се чувају док не добију и другу – наглашава др Стојановић.


Када је реч о лековима против ковида, за сада је ситуација иста као у претходном периоду, с тим што је Америчка агенција за храну и лекове недавно одобрила за хитну употребу лек „тоцилизумаб”, мононуклеонско антитело, које треба давати у болничким условима.


– То се односи на пацијенте који због короне леже у болници, примају кортикостероиде и налазе се на кисеоничној терапији. Иначе, проблем је што нови сој има нешто другачију клиничку слику, па се пацијенти не изолују и не тестирају се и лакше се вирус шири даље. Мислим да је нови сој претња и да ће доћи до пораста броја оболелих, али је најважније да код оболелих не долази до тешке клиничке слике. Битно је да код делта соја није повећана смртност у односу на претходне сојеве вируса – напомиње др Стојановић.


Према речима проф. др Бранислава Тиодоровића, епидемиолога и члана Кризног штаба за сузбијање ковида-19, Србија никада није била међу првим земљама у Европи која је открила нови сој ковида. Клиничка слика делта соја је слична као код грипа, напомиње он и додаје да многи људи мисле да је реч о обичној прехлади и не сматрају да треба да се тестирају.


– Тестирају се углавном људи који имају озбиљнију клиничку слику. Добро је што се бележи мањи број заражених случајева, али не треба заборавити чињеницу да сваки дан имамо неколико преминулих особа као и оних који су на респиратору. Кључно је напоменути да је сада прави тренутак за вакцинацију. Што се више повећава обухват вакцинацијом, мање су могућности да се вирус код нас одржи и изазове озбиљније последице. Уз то, у затвореним просторима и превозу и даље треба носити маску – нагласио је др Тиодоровић.

bottom of page