top of page

Високошколци и даље искључени из програма Еразмус+

Европска унија кочи развој мађарских универзитета, увлачећи студенте и предаваче у политичку игру, као жртве, каже Балаж Ханко, државни секретар у Министарству за образовање и иновације.



Он је у интервјуу листу "Мађар немзет" рекао да владина политика промене начина рада универзитета "већ даје плодове" и да је неколико универзитета брзо напредовало на разним међународним ранг-листама.


Према његовим речима, ЕУ поставља „потпуно неразумне захтеве“ блокирањем програма Еразмус+ и покушајем да мађарским студентима, наставницима и истраживачима ускрати њихове међународне активности и контакте. За то време, владин програм "Панонија" вредан 25,4 милиона евра, даје могућност за 8.000 мађарских и страних студената који студирају у Мађарској, односно желе да стекну искуства у иностранству, рекао је он и подсетио да прогам ХУ-ризонт помаже мађарским истраживачима да остваре своје циљеве у међународном окружењу.


"Док је пре пет година седам мађарских универзитета било међу првих пет одсто на глобалној ранг-листи, данас је њихов број порастао на дванаест. Такође, финансирање универзитета је повећано 2,5 пута, при чему је свака друга форинта повезана са учинком", додао је он.


Ханко је критиковао извештај Европске асоцијације универзитета из 2023. у којем се сугерише да мађарски универзитети немају аутономију, оптуживши ову организацију да да износи "погрешне тврдње и блати нову структуру универзитета".

bottom of page