top of page

Влада: Да је до Пољака, ратовали бисмо

Коментаришући перспективе сарадње Вишеградске груке (В4), која обухвата Мађарску, Пољску, Словачку и Чешку, портпарол владе у Будимпешти рекао је да се Мађарска не слаже са Пољском око питања да ли Русија представља претњу чланицама НАТО-а.



"Да је до Пољака, требало би да се са највећим могућим жаром упустимо у сукоб који желимо да држимо подаље од нас“, рекао је Гергељ Гуљаш, шеф кабинета мађарског премијера, на панел дискусији у Сексарду, у организацији Колегијума "Матија Корвин".


Он је истакао да је сарадња са Пољацима у оквиру ЕУ добра, али „мање спектакуларна“. „Ситуација није тако добра као пре неколико година, али након избора у Словачкој и Пољској, и ако се заврши се рат, очекујемо да ће то само по себи унапредити сарадњу у В4“, рекао је он.


Министар је напоменуо да поскупљење енергената утиче на све и да је енергетска зависност Мађарске знатно већа од већине европских земаља, јер она и даље добија 85 одсто гаса из Русије. Додао је да би изградња нуклеарне електране Пакш 2 могла да почне следеће године и да би она могла да буде у функцији око 2032. Он је истакао да Мађарска неће прихватити санкције ЕУ против Русије у вези са нуклеарном енергијом.

bottom of page