top of page

Влада: За несташицу горива криви паничари

Бројне мађарске пумпе су јуче и данас остале без горива или су увеле количинска ограничења за купце, што је изазвало огромне редове испред продајних пунктова. Влада је брзо реаговала и донела нове мере у овој области, које су одмах ступиле на снагу.


Сходно мерама владе, за возила преко 7,5 тона, бензин ће моћи да се купује само на одређеним пумпама, на којима је гориво доступно по тржишним ценама. То важи и за мађарске и за стране камионе, па чак и за страна возила тежа од 3,5 тоне. Изузетак је пољопривредна механизација, која и даље може купити гориво по сниженим ценама. Медији који лажно извештавају о наводним проблемима у снабдевању биће строго кажњени. Акциза ће бити смањена, али ће горња граница бити задржана најмање до маја месеца.


Шеф Кабинета премијера Гергељ Гуљаш, касно синоћ је одржао ванредну конференцију за новинаре и поручио да ограничење цена бензина остаје на снази и да је обезбеђено нормално снабдевање Мађарске горивом. Конференцији је присуствовао и генерални директор компаније МОЛ, Жолт Хернади.


Према наводима владе и МОЛ-а, у Мађарској нема кризе снабдевања горивом, већ само екстремног повећања потражње, што је, како су навели, изазвало логистички изазов: "Поремећај у снабдевању проузрокован је утростручењем дневне потражње, услед злоупотребе са замрзавањем цена - тзв. бензинским туризмом и паничним точењем горива."


Жолт Хернади је такође рекао да нафтоводи добро функционишу, укључујући и руски нафтовод „Пријатељство” и да нафта такође несметано стиже из Јадранског мора.


„МОЛ има довољне залихе и капацитете за прераду оних количина које подмирују потрошњу у земљи“, рекао је он и додао да је промет тренутно био повећан због чињенице да су шпедитери, попут аутобуских и транспортних компанија, желели да купују гориво са јавних пумпи, као и због тога што су грађани суседних земаља дошли по гориво у Мађарску, користећи могућност да бензин купују по замрнутим ценама. Према одлуци владе, таква могућност од синоћ не постоји.

bottom of page