top of page

Влада купује гас скупим кредитима у еврима

Мађарска влада одлучила је да у циљу обезбеђивања већих резерви природног гаса, узме кредит у еврима. Уредба о томе објављена је у Службеном листу, а максимална количина резерви гаса је 7.811.000 MWh.



Уредбу о стварању резерви гаса и кредиту потписао је министар индустрије и технологије Ласло Палковић. Влада ће узети кредит у еврима за стварање специјалне резерве гаса, до максимално 1.850 милиона евра. Максимална набавна цена је она која је израчуната на основу тржишних цена у тренутку склапања уговора, укључујући системске накнаде и повезане трошкове фиксирања цена до виртуелне тачке трговања домаћег гасног система, пише Napi.hu. У пракси, то тренутно представља курс од 210 €/MWh, према CEEGEX-у. Трошак не укључује системске трошкове, а уредба ступа на снагу у петак.


Занимљиво је да је Фидес прошле године значајно смањио сигурносну резерву природног гаса. Министар за иновације Ласло Палковић одлучио је 15. октобра 2021. да смањи сигурносну резерву са 15.374.000 MWh на 12.723.644 MWh.


Шеф дипломатије Петер Сијарто састао се пре две недеље са руским министром спољних послова Сергејем Лаврором. Циљ састанка је био да се од Гаспрома затражи да Мађарска купи додатних 700 милиона кубних метара гаса. Међутим, Руси још нису дали никакву повратну информацију о томе. Тада је влада коју је предводио Виктор Орбан већ одобрила зајам од 1.850 милиона евра.


Крајем јула влада је овластила Мађарско удружење за складиштење угљоводоника (МСКС) да купује гас на кредит, који је у потпуности гарантован од стране државе. Поставља се питање одакле ће и по којој цени мађарска држава планира да купује гас. Руси можда имају највећу цену, али су политички најближи Орбановој влади, оцељују аналитичари.

bottom of page