top of page

Влада: НАТО променио став о рату у Украјини и он је опасан

НАТО је променио правац своје политике према рату у Украјини и спрема се да се укључи у сукоб на страни те земље, рекао је у четвртак шеф кабинета мађарског премијера Гергељ Гуљаш, на владином брифингу за новинаре.



Гуљаш каже да је НАТО до сада само коментарисао ратна дешавања у Украјини, али да није било наговештаја да би могао да постане активни учесник у сукобу. Алијанса је од почетка рата одбацивала могућност да се умеша у тај сукоб, позивајући се на процену да би то изазвало нови светски рат, додао је он.


„Али дошло је до оштрог и негативног помака у политици НАТО-а. Нацрт планиране мисије НАТО-Украјина постао је познат јавности и сугерише да ће се НАТО умешати у сукоб на страни Украјине. НАТО планира да оснује фонд од 100 милијарди долара за подршку војној обуци и координацију испоруке оружја", рекао је Гуљаш и додао да је Мађарска, као савезник у НАТО-а, озбиљно забринута због тога, пошто НАТО сматра одбрамбеним савезом.


Влада је на овонедељном састанку анализирала међународну политичку и војну ситуацију, закључивши да да је ситуација у овом тренутку "веома опасна" и да ће дешавања у глобалној политици у наредних шест месеци бити кључна за одлучивање о томе хоће ли свет и Европа кренути ка рату или миру, рекао је шеф Орбановог кабинета.


Он је оценио да је ЕП донео „погрешну одлуку“ усвајањем новог миграционог пакта. "Чињеница да је закон усвојен са само 55-56 одсто већине у ЕП-у, где је 70-80 одсто посланика за миграцију, показује колико је предлог био лош. Централна Европа не би требало да трпи последице због друштвеног развоја западне Европе“, рекао је Гуљаш, истичући да Мађарска неће прихватити ниједну европску одлуку која би „пребацила овај проблем на централну Европу и Мађарску“. Мађарска је, додао је, одбацила обавезну прерасподелу миграната и правило да уместо тога мора да плати одштету.


„Ова одлука се не може применити у садашњем облику, неће помоћи Европи или друштвима која пате од миграција“, рекао је он и додао да ће Мађарска оспорити сваку европску одлуку која иде у овом правцу, како би се заштитила од штетних ефеката миграција.


Гуљаш је рекао да ће амерички председнички избори бити кључни чинилац за окончању рата. "Ако вођство САД-а мисли да овај рат треба завршити, они имају средства за то", истакао је он.


Најавио је да ће у петак бити објављен владин извештај, у вези са оптужбама за корупцију приликом реконструкције Ланчаног моста у Будимпешти. Чини се да извештај појачава сумњу у корупцију, рекао је Гуљаш, додајући да документ показује "корелацију између конкурса за јавну набаву, уговора, преноса средстава и повлачења новца осумњичених. Случај води до градске скупштине Будимпеште", рекао је.


Што се тиче државне куповине аеродрома Франц Лист, министар финансија Михаљ Варга је рекао да су средства за ту трансакцију издвојена и да неће утицати на државни дефицит. "Kуповина је стратешки циљ", рекао је и додао да ће при изради буџета влада морати да извага како да сачуват своја постигнућа, попут високе стопе запослености, породичних субвенција и вредности плата и пензија.


Осврћући се на политичке активности Петера Мађара, Гуљаш је рекао да бившег супруга некадашње министарке Јудит Варге никада није сматрао погодним за место министра и тиме демантовао Мађреве супротне тврдње. "Када ме је 2018. премијер замолио да водим Уред премијера и када је тражио државног секретара за питања Европске уније, имали смо на уму Мађареву бившу супругу, донедавну министарку, правосуђа Јудит Варгу, која је била изузетно погодна за ту функицију, а касније и за место министарке, али Петер Мађар не. Моје мишљење се од тада није променило”, рекао је.


На питање је ли покренута интерна истрага да се открије је ли Маџар уењивао особе под заштитом националне безбедности, међу којима су и министри, Гуљаш је одговорио: “Што се тиче уцена, мене нико није уцењивао”.


Осврћући се на поруку коју је добио од Мађара, рекао је да не воли да му се прети, али је додао да та порука није прешла границу кривичног закона. "Примио сам једну поруку ове године, што је била једина једнострана комуникација која је укључивала Петера Мађара", рекао је, мислећи на чет групу, за коју каже да ју је у међувремену напустио.


На питање треба ли Уред за заштиту суверенитета да истражити средства која је Мађар добијао за организацију својих скупова, рекао је да ће Уред о томе одлучити, додавши да верује у транспарентност. "Kада неко организује нешто што изгледа као скуп догађај, мора да положити рачуне о кругу својих присталица", рекао је.


bottom of page