top of page

Влада не одустаје од захтева према Кијеву

Европска унија мора да створи мир у свом суседству и заштити своје спољне границе од илегалних миграција, каже мађарски министар за питања Европске уније Јанош Бока. Осим тога, ЕУ би требало, сматра он, да престане да примењује двоструке стандарде на Пољску и Мађарску.



Уочи састанка министара спољних послова ЕУ, на неформалном радном доручку, Бока је изнео став Мађарске о правима закарпатске мађарске мањине и њеној тренутној ситуацији. Истакао је да влада захтева решења у вези са образовањем и употребом матерњег језика мађарске мањине, у складу са препорукама Венецијанске комисије. Ситуација би требало да се врати на стање које је важило пре 2015. године, додао је он.


Недавна посета председнице Каталин Новак Украјини оживела је дискусије о ситуацији у којој се налази мађарска мањина у Закарпату, рекао је он, додајући да је важно да се та тенденција комбинује са искреним политичким намерама, што би довело до опипљивих резултата.


Бока је рекао да је разговарао са високим званичницима Европске комисије у вези са припремама Мађарске за председавање ЕУ.



bottom of page