top of page

Влада: Одбијамо „Бaјденов порез“

Мађарска одбија да се одрекне свог финансијског суверенитета увођењем глобалне минималне стопе пореза на добит, рекао је државни секретар Министарства финансија Андраш Талаи, уз тврдњу да би такав порез нашкодио предузећима, потрошачима и привреди у целини.


У чланку објављеном у дневном листу "Мађар немзет", Талаи је рекао да би увођење пореске стопе коју је предложио ОЕЦД елиминисало глобалну пореску конкуренцију и напоменуо да је пореску стопу подржао амерички председник Џо Бајден.


Мађарска стопа пореза на добит предузећа од 9 одсто најнижа је у Европској унији, што је земљи дало јасну предност у трци за међународна улагања, рекао је Таллаи и додао: "Нећемо одустати од тога!"


Талаи је напоменуо да је влада 2010. године увела нову пореску политику, уводећи привремене посебне порезе за банке, телекомуникационе компаније, енергетске компаније и трговачке ланце. То је генерисало око 500 милијарди форинти (1,4 милијарде евра) пореског прихода за државни буџет током трогодишњег периода.


„Та правила су састављена на начин који гарантује да неће угрозити пословање или профит ових корпорација“, рекао је он.


Ови порези су касније оспорени пред Судом правде Европске уније, који је на крају пресудио у корист Мађарске, подсетио је Талаи.


"Влада одбија да наметне порезе који ће нанети штету домаћим компанијама и економији, на захтев Брисела, а неће то учинити ни на захтев Вашингтона", поручио је државни секретар.

bottom of page