top of page

Влада покреће нове економске програме

Мађарска влада покренула је неколико програма за сузбијање негативних ефеката глобалних економских изазова од којих би могле имати користи и компаније у немачком власништву у Мађарској, рекао је министар економског развоја на скупу који је организовала Немачко-мађарска индустријска и привредна комора (ДУИХК).



Министар Мартон Нађ је саопштио да је влада покренула кредитни програм "Барош Габор" за реиндустријализацију у износу од 700 милијарди форинти (1,84 милијарде евра), који предузећима даје приступ јефтиним инвестицијама и кредитима за обртна средства. Он је наговестио пооштравање конкуренције за стране директне инвестиције и рекао да влада треба да одржи постојеће програме економске подршке, а да осмисли и нове.


"Влада припрема програм за подстицање инвестиционе активности куповином приватних компанија, докапитализацијом постојећих капацитета и оснивањем нових предузећа. Детаљи програма биће познати у року од неколико недеља", додао је он.


Министар је напоменуо да је Мађарска прошле године привукла 10 милијарди евра директних страних улагања, „чак и поред свих врста потешкоћа“. Нађ је рекао да аналитичари очекују да ће Немачка избећи рецесију, додајући да чак и ако немачка привреда стагнира ове године, мађарска ће имати раст од 2 одсто.


Он је рекао да се влада редовно консултује са "инсајдерима из индустрије" о томе шта им је потребно да напредују и да је већ разговарала са представницима фармацеутских компанија, након чега су уследили састанци са представницима сектора осигурања, аутомобила и заједничких услуга.

bottom of page