top of page

Влада укида порезе на поједине делатности

Влада ће наставити да постепено укида посебне порезе за неке секторе привреде, саопштило је Министарство финансија пре него што је у уторак посланицима поднело предлог закона о пореским изменама за следећу годину.



Суспензија пореза на оглашавање била би, према новом закону, продужена за још годину дана, док би комунална такса била делимично укинута 2024. године, а у потпуности од 2025. Правила о порезу на доходак и доприносима била би поједностављена, а измене би утрле пут за широко усвајање електронских рачуна. Опорезивање самосталних предузетника биће „значајно поједностављено“ од 2025. године, наводи се у предлогу.


Министарство је саопштило да ће директива Европске уније о глобалном минималном порезу на добит предузећа бити транспонована у национално законодавство у посебном закону. Правила која би важила само за компаније са годишњим прометом већим од 750 милиона евра, омогућила би преференције за инвестирање и узела би у обзир друге порезе који се плаћају у Мађарској.


Нова правила би подржала конкурентност мађарских предузећа „у највећој могућој мери“, наводи министарство и додаје да се влада држи принципа усвојеног 2010. године, у вези са побољшањем система наплате, а не повећања пореза. Стопа пореза на доходак грађана, која је међу најнижима у Европи, остаће на снази, као и пореске преференције за породице, младе брачне парове, породице са четворо или више деце и ослобађање од пореза на доходак за мајке млађе од 30 година и све Мађаре млађе од 25, додаје се.


Министарство економског развоја у уторак је саопштило да покреће јавну расправу о нацрту закона о животној средини, друштву и управљању (ЕСГ), који ће бити поднет парламенту, са циљем да се повећа конкурентност мађарских предузећа. Велики део мађарских компанија већ прима захтеве са подацима и имају конкретна очекивања у вези са ЕСГ-ом, наводи се у саопштењу министарства и додаје да то захтева јасне прописе и подршку предузећима која гледају у будућност.


Влада планира да парламенту поднесе нацрт закона о ЕСГ у складу са циљевима своје стратегије за мала и средња предузећа, у интересу јачања пословне конкурентности. Други циљ, додаје се, јесте да потрошачи буду у могућности да доносе одлуке на основу информација које им стоје на располагању. Подношењу нацрта закона претходиће јавна расправа у којој влада тражи мишљења заинтересованих страна, саопштило је министарство.

bottom of page