top of page

Владајуће странке подељене око Шведске

Ако се више земаља упусти у рат у Украјини, већа је вероватноћа да ће светски рат укључивати нуклеарно оружје, рекао је шеф посланичке групе Фидеса Мате Кочиш у интервјуу Кошутовом Радију и додао да ће се мађарске владајуће странке борити да осигурају кретање ка миру и преговорима.



Он је оптужио мађарске левичарске странке да заступају проратне интересе који су у супротности са интересима Мађарске, "док се влада бори против ескалације рата промировном парламентарном резолуцијом и залагањем за преговоре".


"Левичарске странке су промовисале рат током опште изборне кампање, позивајући на слање оружја и војника у Украјину. Мађарски левичари имају задатак да у замену за доларе заступају проратни став у Мађарској, јер је то у америчком интересу“, рекао је он, додајући да се чини да многе европске земље иду у истом правцу.


Он је рекао да се рат проширио, и уместо да искористе своју моћ, утицај и војну супериорност за тренутни прекид ватре, западне силе „улазе све даље и даље у рат, испоручујући све ефикасније и моћније оружје“. „На корак смо од тога да западноевропске или друге западне земље почну да шаљу војнике у Украјину, што треба да избегавамо по сваку цену“, рекао је он.


У вези са интеграцијом Финске и Шведске у НАТО, Кочиш је истакао да су посланици Фидеса подржали приступање Финске том савезу, а да су владајуће странке и даље подељене по одређеним питањима у вези са уласком Шведске у алијансу, тако да су разговори у току, рекао је он.

bottom of page