top of page

Власници већих некретнина на муци

Према речима познавалаца тржишта некретнина, све више Мађара покушава да се реши својих кућа и великих станова, услед најаве енергетске кризе. Очекује се да ће такве некретнине почети масовније да се продају већ после другог или трећег увећаног рачуна за комуналије.



Чим је најављено повећање рачуна за комуналне услуге, чинило се да ће они који не буду могли да се носе са тим теретом бити приморани да продају своје куће. Али, није било лако, јер ко би желео да купи некретнину која се продаје управо због високих рачуна за комуналије?


Ласло Балог, стручњак за тржиште некретнина, каже да је у протеклих пар година раст цена био драматичан, јер је вредност цена станова и кућа у великим градовима порасла и до 25 процената. Због инфлације и енергетске кризе, структура стамбеног тржишта би, каже он, могла да се подели на оне са ниским трошковима одржавања, енергетски ефикасније некретнине које могу да одрже своју вредност и оне са лошом ефикасношћу, рецимо неизолованих старих прозора, које би могле да поскупе.


Мање некретнине могу поново бити популарне, јер већа потрошња енергије у комбинацији са мањом површином и даље може бити приступачна. Међутим, биће теже продати некретнине које су веће и мање енергетски ефикасне. Ово може значајно смањити вредност ових некретнина, рекао је Балог.


Он верује да многи власници неће моћи да одложе продају ових некретнина, па ће таква ситуација неминовно срушити цене. Овај процес је већ видљив у броју некретнина које се нуде, али још не и у ценама. Међутим, такође је јасно да они који покушавају да размишљају унапред, сада предузимају акцију. Покушавају да предупреде паничну ситуацију у којој ће можда морати да се такмиче са великим бројем продаваца, за све мање купаца на тржишту. Спектакуларна промена ће почети када људи добију други или трећи велики рачун за комуналне услуге, каже он и очекује да ће то бити око Божића.

bottom of page