top of page

Власт би да посвађа просветаре и опозицију?

Мађарске левичарске странке настављају да раде против приступа Мађарске фондовима Европске уније, који би омогућили повећање плата наставника, рекао је државни секретар Бенце Ретвари.



После састанка владиних званичника и опозиционих посланика, представника синдиката и студентских организација о нацрту закона о наставничком статусу, Ретвари је рекао да би, уколико се дође до средстава из ЕУ, плате наставника могле да се повећају на просечних 561.000 форинти (1.500 евра).


Влада је спремна да реализује највеће повећање плата у последњих 30 година, и то од 75 одсто, рекао је он. „Нажалост, нисмо имали гаранције левичарских политичара да ће престати да раде против наставника“, рекао је он у изјави која је, очито била усмерена на стварање раздора између опозиције и синдиката наставника, који су до сада врло блиско сарађивали.


"Владини званичници су одговарали на сва питања опозиције. Истовремено, опозиционе странке нису доставиле сопствене текстове у вези са законима; само је странка Наша домовина припремила свој предлог. Остали су очигледно дошли само реда ради", рекао је он.

bottom of page