top of page

Власт слави отварање, градоначелник брине

Након што су у недељу у Мађарској поново отворене терасе ресторана, кафића и пабова, мноштво људи одлучило је да своје слободно време проведе у угоститељским објектима, а то су учинили и многи владини и опозициони политичари, делећи фотографије на друштвеним мрежама. Забринут је био једино Гергељ Карачоњ, градоначелник Будимпеште.



Премијер Мађарске Виктор Орбан је на свој Фејсбук профил поставио фотографију на којој се види како пије пиво на отвореној тераси, уз кратак коментар: „Отворене терасе, дозвољене кригле!“


Бивши министар одбране Чаба Хенде такође је искористио прилику, али је уместо пива одлучио да поједе пржени ослић: „Нисам јео укуснији ослић него данас, на овој тераси“, написао је Хенде.


Чаба Деметер, државни секретар у Кабинету премијера и директор за комуникације владајућег Фидеса Иштван Холик, поставили су заједничку фотографију са једне терасе. У својој објави на друштвеној мрежи, Деметер је написао да се сада отварају само терасе, али да ће ускоро бити отворено много више места.


Државни секретар Бенце Тужон попио је кафу на тераси бистроа с погледом на Дунав у Дунакесију, а владина портпаролка Александра Сенткираљи такође је поделила неколико фотографија, док је била на кафи: „Заиста сам се радовала доброј кафи на тераси са дедом“, написала је.


Заменица државног секретара за породицу и омладину Жофиа Рац, вечерала је на тераси ресторана и поделила фотографију на Инстаграму.


Председник опозиционе Демократске коалиције реаговао је на поновно отварање тераса кратком објавом на Фејсбуку и поделио фотографију снимљену у његовом дому: „И мене је чекала тераса - код куће!”, написао је Ференц Ђурчањ.


Елод Новак, политичар ванпарламентарне радикалне странке Ми Хазанк (Наш дом), такође је поделио своју фотографију са отворене терасе и при том се на Фејсбуку фокусирао се на „дискриминаторске“ потврде о вакцинацији.


За то време, градоначелник Будимпеште Гергељ Карачоњ је забринут због поновног отварања тераса. Он каже да разуме жељу грађана Будимпеште за слободом, али је, по њему, забрињавајући осећај еуфорије након отварања тераса.


„Упозорио бих све да буду изузетно опрезни, јер смо данас изгубили више од две стотине наших сународника, а здравствене власти су пријавиле хиљаде новозаражених ковидом“, написао је градоначелник у свом посту на Фејсбуку.


Према Карачоњу, отварање значи да влада не само да даје слободу својим грађанима, већ и пребацује велики део одговорности на њих. Он саветује све да се понашају одговорно, јер "свако може уживати на сунцу и у својим кафама на терасама, али да се при том држи безбедне дистанце, поштујући хигијенска правила и носећи маску када не једе и не пије".

bottom of page