top of page

Власти Будимпеште сумњају у кинеску вакцину

Управа мађарске престонице нуде бесплатно тестирање на антитела својим старијим становницима, у намери да се појача притисак на владу премијера Орбана због забринутости да одређене вакцине, пре свега кинеске, не пружају адекватну заштиту против ковида-19.


Понуда од 20.000 бесплатних тестова уследила је након што су претходни тестови наводно показали да многи вакцинисани људи нису развили антитела на ковид-19.


Заменик градоначелника Будимпеште, Амбруш Kиш, рекао је да извештаји о недостатку антитела долазе највише од људи који су примили кинеску вакцину Синофарм. Kиш је додао да би влада требало да размотри могућност давања треће дозе онима који имају потешкоће са имунолошким одговором. Тестирања ће се наставити следеће недеље, а први резултати се очекују до краја месеца.


Мађарска је била рани лидер у вакцинацији у Европској унији, захваљујући набавци вакцина из источних земаља попут Русије и Kине. Иако владини званичници сматрају да нема разлога да се понуди трећа доза вакцине Синофарм, критичари мађарске владе, заједно са либералним градоначелником Будимпеште Гергељем Kарачоњем, шире сумњу о ефикасности вакцине.


Кинеске компаније за производњу вакцина, саопштиле су у априлу да разматрају увођење додатне вакцинације, која би могла помоћи у бољој заштити од ковида-19.

bottom of page