top of page

Војска уступила место граничним ловцима

Оружане снаге Мађарске завршиле су активну службу на мађарско-српској граници и замењене су борбеним јединицама граничара (званични назив: гранични ловци), које су формиране крајем прошле године, унутар састава полиције.



Првих дана ове године, оружане снаге Мађарске завршиле су своју активну службу на мађарско-српској граници. Њу уместо војске од сада чувају борбене јединице граничара, које је влада званично назвала граничним ловцима. Овај вид заштите јужне државне међе осмишљен је прошле године у кабинету премијера Орбана, а конкретне припреме отпочеле су током јесени, у оквиру полицијских снага. Реч је о једномесечном курсу, чији је фонд 180 школских часова.


Бенце Ретвари, државни секретар Министарства унутрашњих послова, рекао је пригодној свечаности поводом примопредаје дужности у војној бази Херцегсантово, на граници са Србијом, да је само на тој граничној деоници ове године спречено више од 263.000 покушаја илегалних улазака у Мађарску.


"Они који служе на јужној граници Мађарске, штите један од најугроженијих граничних делова у Европској унији. Сваки девети затвореник који издржава казну или чека суђење у мађарским затворима, трговао је људима. Сада је таквих прекршилаца у затворима око 2.500, а долазе из 73 земље", истакао је Ретвари.


Према Тамашу Варги, државном секретару у Министарству одбране, три четвртине свих мађарских војника већ је служило на граници, што доказује њихову „спремност, патриотизам и посвећеност миру“.


Мађарска влада је у јулу одлучила да формира граничне борбене јединице, а обука примљених припадника њихова почела је у августу. Током четворонедељне обуке кандидати су стекли увид у спровођење закона и усвојили основна знања о правној, безбедносној и тактичкој страни задатака јединица којима припадају, као и о контроли пограничног саобраћаја.


Мађарски медији и опозиционе странке у почетку су били скептични око тога да ли ће се довољно људи пријавити за обуку. Испоставило се да је на почетку интересовање било велико, али су многи полазници пре и током обуке одустали од овог вида ангажовања. Влада је, расписујући конкурс, објавила да ће месечна плата пограничних ловаца током обуке бити 300.000 форинти (750 евра) у бруто износу, а 400.000 форинти (1.000 евра) после обуке, такође бруто. Најављено је и да ће плате полицајаца и војника наставити да расту.


Опозиционионе странке и медији који су критички настројени према влади, нису наклоњени ни обуци граничних ловаца. Поред осталог, премијеру постављају питање зашто приучени граничари зарађују више од запослених у образовању.


„Имате целу земљу иза себе и ваш је задатак да заштитите отаџбину од миграција“, рекао је премијер Виктор Орбан на свечаности одржаној у Будимпешти у септембру, поводом формирања пука граничних ловаца и додао: „Поштујемо вашу одлучност, храброст и чињеницу да сте пристали да извршите овај задатак, ценимо услугу коју обављате у интересу наше земље. Безбедност ЕУ почиње на нашим границама, а безбедност Мађарске почиње од граничних ловаца“, нагласио је он.


Надлежни су саопштили да су међу кандидатима пријављеним за чување границе биле и особе за које је провером установљено да су повезане са мрежама кријумчара миграната, што је био разлог за ускраћивање даљег ангажмана.

bottom of page