top of page

Гал: Принцип солидарности је подстицај за мигранте

Европска посланица Фидеса Кинга Гал, критиковала је Европску комисију у пленарној дебати о миграцијама, након што је Урсула фон дер Лајен говорила о "добровољној солидарности".



У пленарној дебати са шведским председништвом, које је представљала министарка за питања ЕУ Џесика Розвал, и Урсулом фон дер Лајен, председницом Европске комисије, посланици су разговарали о миграторним изазовима са којима се Европа суочава, уочи ванредног састанка Европског савета следеће недеље у Стокхолму.


Како се наводи у саопштењу Парламента, фокус ће следеће недеље бити на контроли спољних граница, сарадњи са трећим земљама и ефикаснијем враћању миграната и тражилаца азила без права боравка у ЕУ у земље порекла или транзита.


Вон дер Лајенова је нагласила да је миграција европски изазов који захтева европски одговор. Законодавни рад треба да се настави у циљу закључивања пакта до пролећа 2024. године, уз развијање додатних акција за јачање спољних граница и обезбеђивање бржег и достојанственог повратка миграната у земље порекла или транзита, објаснила је она.


Унапређење добровољне солидарности, решавање основних узрока миграције из трећих земаља и увођење сигурних и легалних путева у Европу, такође треба да буду приоритети ЕУ, додала је.


"Уместо што забија нож у леђа Мађарској, Европска комисија би коначно требало да надокнади трошкове мера управљања границом у земљи и да подржи државе чланице које штите своје спољне границе у напорима које улажу у борби против илегалне миграције, ради безбедности ЕУ у целини", рекла је чланица Европског парламента из редова мађарског Фидеса Кинга Гал.


Она је истакла да се миграциони притисак на спољне границе ЕУ повећава алармантном брзином, уз редовне инциденте и насиље над граничарима у близини границе Србије, на западнобалканској миграционој рути. Галова је упозорила да је једино решење заштита спољних граница ЕУ и заустављање илегалних миграција.


"Због тога су штетни предлози који и даље настоје да прихвате илегалну имиграцију, уместо да је зауставе. Систем дистрибуције заснован на солидарности је подстицај за стотине хиљада илегалних имиграната и криминалних организација које кријумчаре људе“, додала је.

bottom of page