top of page

Гас из Хрватске стиже новом рутом

Прва пошиљка течног природног гаса (ЛНГ) стигла је са хрватског увозног терминала у Мађарску, чиме је уведен нови начин и рута у домаћем ланцу снабдевања гасом, који тренутно служи углавном у транспортне сврхе.



Ускоро би траса могла да буде отворена и за индустријску употребу, рекли су у компанији АРЕЛГАС за МТИ. Након што је АРЕЛГАС постао прва компанија у Мађарској која је пустила у рад своју цистерну за транспорт ЛНГ-а, отворила се могућност да гас у Мађарску стиже не само цевоводом, већ и транспортним возилима, што се често назива „виртуелним гасоводом“ од ЛНГ ФСРУ-а (Плутајућа јединица за регасификациону јединицу за складиштење течног природног гаса) на острву Крк. То је практично најближи терминал за увоз ЛНГ-а у Мађарску.


Терминал Крк, који је у функцији од јануара 2021. године, првенствено ће бити задужен за пријем и складиштење течног природног гаса (ЛНГ) који се транспортује танкерима. Након регасификације, он ће се транспортовати гасоводом у унутрашњост континента, укључујући и Мађарску.


Наредног пролећа, како је саопштено, могле би да буду покренуте додатне активности на терминалу, уз могућност утовара аутоцистерни. Осим природног гаса, то ће омогућити и почетак протока течног гаса од Крка до Мађарске. Возила компаније АРЕЛГАС, након тестирања и пуштања у рад, припремљена су је у складу са изузетно сложеним техничким и безбедносним захтевима терминала.


„Долазак првог мађарског возила кући са терминала Крк и његово накнадно пребацивање до резервоара за складиштење гаса, прекретница је у погледу сигурности снабдевања, диверсификације транспортне руте и, наравно, могућности смањења трошкова. Скраћивање транспортне руте за снабдевање индустријских купаца, а самим тим и прецизније планирање испоруке, важан је резултат процеса који је сада покренут“, наводи се у саопштењу компаније.


Мађарска тренутно има три ЛНГ пунионице, од којих двема управља АРЕЛГАС, дуж аутопута М0. Трећи, који се ускоро отвара, налази се у Мошонмађаровару уз аутопут М1. Следеће године ће се број пунионица у Мађарској удвостручити, како би се задовољиле потребе све већег броја возила на ЛНГ погон.


Према подацима јавног предузећа, у првој години пословања 2021. године, АРЕЛГАС је, од оснивања у марту прошле године, остварио 35 милиона форинти прихода и 2,5 милиона форинти добити.

bottom of page