top of page

Гласање о Финској 27. марта

„У име посланичке групе Фидеса, желим да вас обавестим да смо донели одлуку о подршци приступању Финске НАТО-у. Померићемо парламентарно изјашњавање о овом питању за 27. март, када ћемо једногласно гласати за“, најавио је Мате Кочиш, шеф посланичке групе Фидеса, на Фејсбуку.



Он је додао да ће посланичка група касније одлучити о кандидатури Шведске. "Нећемо прихватити било какав притисак из иностранства, од мађарских левичарских политичара који раде за стране налоге, од невладиних организација или медија, о томе када, којим темпом, о којим питањима парламент треба да расправља и којим данима треба да гласа. Што је већи притисак да се брзо донесе одлука, то је увек потребно пажљивије разматрање“, упозорио је он.


Делегација Фидеса недавно је одржала разговоре у Стокхолму и Финској, након што је лидер посланичке групе владајуће странке објавио да, иако је влада подржала приступање две нордијске земље, није било консензуса у групи. На конференцији за новинаре у фебруару, министар Гергељ Гуљаш рекао је да је посланичка група приметила да је Мађарска веома често критикована у Шведској и Финској и да су ови напади били „потпуно неосновани, непоштени и неправедни”. Штавише, наставио је он, шведски и фински правосудни системи садрже мање елемената који гарантују владавину права, него мађарски систем.

bottom of page