top of page

Градоначелник најавио лето без аутомобила на обалама Дунава

Гергељ Карачоњ, градоначелник Будимпеште, говорио је данас новинарима о плановима који се односе на увођење универзалног система паркирања, зона без аутомобила и такозване накнаде за застој у саобраћају, које жели да уведе.



Градоначелник Будимпеште је најавио да градска влада намерава да повећа плате запослених у Градском саобраћајном предузећу БКВ за око десет одсто и констатовао да за то има довољно новца у буџету. О свом ранијем обећању да ће омогућити деци млађој од 14 година бесплатну вожњу градским јавним превозом, рекао је да ће то коштати веома много, али да и даље мисли да би ту идеју требало реализовати, пренео је портал Индекс.


Градоначелник је рекао да ће за реконструкцију будимпештанског Ланчаног моста обезбедити десет милијарди форинти и да не би желео да се у ту сврху користи износ од 53 милијарде, колико је бивше руководство Будимпеште тражило од Европске инвестиционе банке, јер би толики дуг био превелико бреме за град.


Рекао је да су дизел аутомобили, који су забрањени у многим градовима западних земаља, почели да стижу на мађарско тржиште аутомобила, због чега ће настојати да убрза друштвену расправу о увођењу такозване накнаде за застоје у саобраћају и стварању зона са ниским емисијама загађења у граду. Он је потврдио да градске власти планирају да забране саобраћај на бочним прилазима граду, дуж Дунава, неколико недеља уочи националног празника, 20. августа, јер је у плану организовање бројних културних догађаја, као и стварање опуштене летње атмосфере на плажама.


Карачоњ је напоменуо и то да је тзв. универзални систем паркирања у Будимпешти већ известан, јер градска влада увелико ради на његовом увођењу.



bottom of page