top of page

Градоначелник огорчен због одлуке владе

Будимпешта мора бити спасена од утицаја недавне одлуке владе да укине централне енергетске субвенције за локалне самоуправе и предузећа, каже Гергељ Карачоњ, градоначелник мађарске престонице.



У одговору на опаске Мартона Нађа, министра за економски развој, Карачоњ је на Фејсбуку рекао да су недавне владине мере „брутална штедња“.


„Орбанова влада је уклонила горњу границу за комуналне услуге, односно трошкове локалних самоуправа у садашњем облику, без икаквих претходних консултација. Супротно владиним тврдњама, мала предузећа и општине неће моћи да се изборе са последицама уклањања из програма субвенција. Предузећа погођена пандемијом, економском кризом, ратом и недостатком радне снаге, моћи да опстану само подизањем цена, што ће додатно подстаћи инфлацију, тако да ће најављене мере утицати на све“, рекао је он.


Карачоњ је истакао да је управа Будимпеште затражила од владе да повећа, а не смањи број области које имају користи од централних ограничења трошкова комуналних услуга. Један такав сектор, рекао је он, био је јавни превоз, који се бори са растућим трошковима због виших цена горива, струје и гаса. Додатни повезани трошкови могли би износити 20 милијарди форинти (51 милион евра) у 2022, додао је он.


Градоначелник је рекао да ће посетити Брисел 13. јуна, како би се састао са званичницима Европске комисије, у нади да ће обезбедити средства „за одрживу енергетску политику у Мађарској и Будимпешти“. Он је такође обећао да ће консултовати пословне лидере, стручњаке и грађанске групе пре израде стратегије за енергетски ефикасан и одржив капитал.


Карачоњ се нада да ће градски челници имати прилику да „надокнаде одложене разговоре са владом, јер Будимпешта не сме да изгуби када влада укине горњу границу трошкова енергије".


bottom of page