top of page

Група В4 подељена по питању Украјине

Министри спољних послова Вишеградске групе сложили су се данас на састанку у Прагу да Русија агресијом на Украјину крши међународно право, али су, за разлику од шефа пољске дипломатије, мађарски и словачки одбили да се укључе у чешку иницијативу "800.000 граната за Украјину" и одбили да њихове земље помажу Украјину испоруком оружја.



"Сукоб нема војно решење. Без дипломатских разговора рат се неће завршити", казао је новинарима после састанка словачки министар спољних послова Јурај Бланар, објашњавајући зашто се у Турској недавно срео са руским министром спољних послова Сергејом Лавровом.


За разлику од шефа пољске дипломатије Радослава Шикорског који је у Прагу саопштио да се Пољска прикључује напорима Чешке, која је нашла у трећим земљама могућност да се набави за Украјину 800.000 артиљеријских граната и калибра који користи НАТО и старог совјетског и успешно набавља паре у коалицији вољних земаља, мађарски и словачки министар рекли су да се њихове земље неће прикључити.

"У Украјину нећемо слати никакво оружје", казао је мађарски министар Петер Сијарто, а Бланар је нагласио да је позиција словачке владе јасна да Словачка више неће слати никакве војне испоруке Украјини.


Домаћин састанка, шеф чешке дипломатије Јан Липавски казао је да слога влада у Вишеградској групи када је реч о томе да је Русија агресор и да гази међународно право нападом на Украјину.


"Украјина ће одлучити о условима мира", рекао је Липавски и истакао да је потребно да се повећа помоћ Украјини како би могла да се одбрани од агресије Русије, а да интерес целог региона јесте да Русија остане што даље од његових граница.


Уочи данашњег састанка, Шикорски и Липавски оценили су да су разговори у В4 због различитог гледања на рат у Украјини компликовани, а Шикорски је нагласио да је, иако нема наде за стопроцентну слогу, за остатак Вишеградске групе кључно да Мађарска и Словачка макар не блокирају механизме финансирања војне помоћи Украјини у Европској унији.


Иако словачки и мађарски званичници категорично тврде да одбијају да шаљу оружје и муницију Украјини јер је то у ствари доливање ватре у ратни сукоб, макар Словачка, ни јавно нема никакав проблем да пошаље и оружје и муницију на основу комерцијалних уговора словачке војне индустрије.


Од доласка на власт у јесен прошле године и сам словачки премијер Роберт Фицо више пута је наглашавао да влада неће ометати војне испоруке ако буду плаћене, а током прве посете Чешкој и касније на самиту премијера В4 чак је предлагао Чешкој да војне индустрије две земље заједно наступају на трећим тржиштима јер би тако њихово оружје имало бољи пласман.


Министри спољних послова Вишеградске четворке сложили су се данас да без обзира на раздор, због напада Русије на Украјину, јесте национални интерес све четири чланице да се настави вишеградска сарадња.

bottom of page