top of page

Гуљаш: Брисел злоупотребљава овлашћења

Брисел злоупотребљава своја овлашћења, док Европска комисија игра на карту времема у одуговлачењу да Мађарској исплати новац из ЕУ фондова, сматра шеф кабинета премијера, Гергељ Гуљаш.



На редовној конференцији за новинаре, он је рекао да Комисија одуговлачи са исплатом новца из ЕУ фондова Мађрској, "како се не би повећале плате наставницима, како би се спречио развој здравствене заштите, а мађарски студенти онемогућили да добију стипендије на које имају право, пре коришћењем Еразмус фондова.


Гуљаш у име мађарске владе позива ЕУ на промену "свог фундаменталног става у вези са илегалном миграцијом“. Брисел, по њему, настоји да управља миграцијом, а не да је заустави. Доношење прописа који се тичу илегалне миграције је национална надлежност, рекао је он, додајући да је „свако слободно да одлучи с ким жели да живи“, док је контрола спољних граница блока обавеза ЕУ. Занемаривање овог другог ће довести до тензија „као што се види на бројним местима у Европи где су се појавила паралелна друштва“, рекао је он.


Када је реч о забрани на увоз житарица из Украјине, она функционише, рекао је Гуљаш и похвалио владину меру усмерену на „спречавање да јефтино украјинско жито лошијег квалитета преплави мађарско тржиште“. Влада, међутим, наставља да буде партнер у напорима да се ти производи проследе земљама у Африци и омогућиће њихов транзит, рекао је он.


Гуљаш је истакао да мађарска влада неће „подржати никакав напредак Украјине“ у међународним организацијама пре него што та земља врати право мађарској заједници да користи свој матерњи језик. „Ако Европа и даље има вредности које треба да промовишу сви, онда треба знати да су права етничких мањина да користе свој језик, посебно у образовању, управо такве вредности“, истакао је он и додао да Мађарска влада наставља да позива на хитан прекид ватре у Украјини.

bottom of page