top of page

Гуљаш: НАТО оружје неће прећи нашу границу са Украјином

На данашњој конференцији за медије саопштено је да је мађарска влада на јучерашњој седници разматрала ратну ситуацију у Украјини. Шеф кабинета премијера Орбана Гергељ Гуљаш, рекао да, док су раније само неке чланице НАТО-а имале проратне ставове, сада се "алијанса креће у истом правцу", јавља наш извештач са брифинга.



„Мађарска влада је и даље за мир и та позиција остаје непромењена чак и ако за то није велика већина њених савезника у НАТО-у“, нагласио је он Гуљаш и подвукао да ће земља и даље остати при ставу да не учествује у мисији НАТО-а у Украјини.


„Нећемо испоручивати оружје, нећемо слати војнике и нећемо дозволити да било какве пошиљке оружја пређу мађарско-украјинску границу“, рекао је он.


Подсетио је на раније оцене мађарске власде да се НАТО спрема да буде "активни учесник у руско-украјинском рату" и да, како је рекао "алијанса жели да обезбеди финансијску помоћ, снабдевање оружјем и обуку украјинских војника".


Сада и лидери земаља чланица ЕУ сасвим отворено говоре о потреби слања војника у Украјину, каже Гуљаш.


Влада је на јучерашњој седници такође разматрала и питање поскупљења горива. „Мађарски народ плаћа цену рата бензином и дизелом. Влада позива трговце горивом да цене бензина и дизела сведу на просечну цену у суседним земљама", поручио је.


Гуљаш је рекао да ће ове „ратне цене“ значајно пасти када дође до мира. „Стога, реалан циљ и циљ владе је да осигура да нико не може профитирати на ратним ценама. Бензин и дизел су скупљи у Мађарској него у суседним земљама", рекао је он и подсетио да се Влада претходно консултовала са Мађарском нафтном асоцијацијом како би се избегла таква ситуација.


"Удружење је такође признало легитимност овог захтева, а влада би желела да ова ситуација постане реалност. Подаци Централног завода за статистику омогућавају праћење, али ако трговци нису добровољно испоштовали уговоре, влада ће их спровести", истакао је Гуљаш.


Влада је јуче расправљала и о неколико предлога за измену Основног закона, за које је Гуљаш рекао да се већ налазе у Народној скупштини. Најавио

је да амандмани "оснажују правила о заштити деце, захтевају двотрећинску већину за учешће Мађарске у заједничком програму задуживања ЕУ и регулишу војне операције мађарских одбрамбених снага".


Гуљаш је рекао да предлог, који је поднео премијер, искључује могућност председничког помиловања за свакога ко је починио или помогао у извршењу сексуалног недела над малолетником. Предлогом се такође укида супотпис на председничку одлуку, рекао је он.


Предлог предвиђа да не постоји рок застаревања за сексуалне деликте педофилске природе, нема условног отпуста, нема реинтеграцијског притвора и да преступници никада не могу добити потврду о добром понашању, рекао је он.


Предлог измена и допуна Основног закона такође захтева две трећине гласова посланика парламента да би се суспендовао заједнички зајам ЕУ, рекао је он.


Амандман се односи и на војне операције мађарских оружаних снага, укључујући детаљна правила о војним операцијама, стационирању, операцијама граничних прелаза и војним операцијама страних оружаних снага на територији Мађарске.


Поводом најављене посете кинеског председника Си Ђинпинг, који ће бити гост у Будимпешти од 8. до 10. маја, Гуљаш је рекао да је у интересу мађарске привреде да има добре економске односе са Кином.


"Кина је водећа светска сила, јача од ЕУ, тако да не вреди постављати идеолошке баријере у економским односима. Постоје идеолошке разлике између две земље, али није добро да се ради у том правцу", рекао је Гуљаш и најавио да ће се „разговарати о економским питањима и конкретним споразумима“, али за сада није изнео детаље.

bottom of page