top of page

Гуљаш: Не желимо јединствену Европу, али остајемо у ЕУ

Мађарска одбацује покушаје стварања јединствене Европе, али не види другу алтернативу осим да остане чланица ЕУ и НАТО-а, рекао је Гергељ Гуљаш, шеф кабинета премијера у интервјуу за мађарски недељник у Словачкој "Мађар 7".



„Нема сумње да је један од циљева промене политичког система 1989-1990. године био да постанемо члан Европске уније и НАТО-а. Колико год разочарења било, нема боље алтернативе”, рекао је Гуљаш и додао да Мађарска тежи сарадњи са истомишљеницима у погледу базичних вредности.


Влада, како је рекао, даје снажну подршку средњоевропској сарадњи и Вишеградској групи, а залаже се и за В4. Спорови између Брисела и Будимпеште говоре о разлици у погледу на свет, рекао је.


„Брисел је одавно одустао од основних принципа владавине права и преокупиран је борбом за власт. Европска комисија није дала аргументе засноване на законима ЕУ, већ даје упутства или политичке захтеве. То представља огромну претњу Европској унији. Ако нас комисија, као чувар споразума ЕУ, не заштити, то ће нанети непоправиву штету

ЕУ", рекао је Гуљаш.


Он је истакао да су услови у немачком и холандском друштву сада „фундаментално другачији“ од оних у словачком, пољском или мађарском друштву.


"У време гвоздене завесе политичке разлике су биле далеко веће, а друштвене много уже. Сада су у западној Европи напустили традиционалне вредности које су повезивале друштва", рекао је он, додајући да централни Европљани инсистирају на традиционалним вредностима, а да при том не сугеришу Немцима, Холанђанима или Скандинавцима како треба да живе.


ЕУ, по њему, може бити „пре или касније расцепкана” због ових основних разлика у приступу, рекао је он, додајући да се мора пронаћи начин да се ЕУ одржи институционално и политички, уз прихватање и поштовање друштвених разлика. Јединствено унутрашње тржиште може ефикасно да функционише чак и ако се друштва разликују једно од другог, рекао је он.


Брисел и земље западне Европе, како примећује Гуљаш, гласно говоре о толеранцији, али су „у суштини нетолерантне“.


Империјалне тежње у Европи, додао је, углавном су биле неуспешне и стварале су велике патње, док је Европа напредовала кад год је постојала здрава разноликост њених нација. Гуљаш је рекао да су у току прикривени покушаји да се прераде основни споразуми ЕУ и национална овлашћења пренесу у надлежност Брисела.


Шеф Орбановог кабинета је истакао да је Европа и даље економска суперсила, али слаба у војном смислу, и да није успела да створи снагу која би могла да штити блок војним ауторитетом, без укидања националних армија.

bottom of page