top of page

Гуљаш: Немамо дилему око останка у ЕУ

"Европска унија очигледно блокира исплату средстава која дугује Мађарској због друштвено-политичких и културних питања. Мешање у животе породица и у образовни систем је напад на наш национални суверенитет“, рекао је министар Гергељ Гуљаш, задужен за вођење кабинета премијера, у интервјуу немачком листу Preussische Allgemeine Zeitung.



Говорећи о односима са ЕУ, Гуљаш је рекао да Мађарска улаже напоре да јој се исплате замрзнута средства. Међутим, додао је да фондови ЕУ чине само 1,4 одсто бруто домаћег производа Мађарске, тако да новац није најважније питање. „Европска унија је важна за нас – а мислим и за већину држава чланица – јер је свако од нас премали играч у глобалној економској конкуренцији. Дакле, за нас никада није питање питање останка у ЕУ“, нагласио је.


Как је истакао Гуљаш, Европска унија задржава средства јер жели да диктира Мађарима шта треба да се учи у школама, посебно о породици и роду. Међутим, образовни систем и наставни план и програм су национална надлежност, према европским правилима, нагласио је.


Он је рекао да се дијалог ЕУ са Мађарском побољшава, што је илустровано компромисом постигнутим у децембру прошле године у дебати о проблемима владавине права, за чије кршење је оптуживана Мађарска. Европска унија је барем делимично деблокирала средства на која Мађарска има право, али већина остаје блокирана, рекао је Гуљаш и додао да је немачка влада одиграла важну улогу у овом компромису.


Говорио је и о томе да се управо води дебата о томе какву Европску унију желе државе чланице, било да је реч о миграцијама или седмогодишњем буџету, као и о жељи Комисије за влашћу и њеној амбицији да смањи права држава чланица. Према његовим речима, Мађарска је још посебнија, јер „имамо снажну конзервативну политику и широку подршку међу нашим бирачима“. Међутим, нагласио је да је глас Мађарске подједнако важан за Европу, као и глас њених осталих партнера.


Говорећи о односу Мађарске и актуелне немачке владе, рекао је да "живимо у озбиљној кризи, што је велики изазов за НАТО и ЕУ, чије су обе ове земље чланице": "Ситуација захтева сталну координацију између чланица оба савеза, како бисмо могли да имамо континуирани дијалог. У Немачкој трипартитна коалиција веома различитих партнера формира владу, док у Мађарској постоји стабилна двостраначка влада у свом четвртом мандату. Мислим да су обе стране свесне улоге сарадње наших држава, не само за две земље, већ и за Европу. И надам се да можемо да имамо конструктиван дијалог и добру сарадњу, бар са већином чланова немачке владе“, рекао је он.


Када је реч о побољшању међународног имиџа земље, министар је рекао да зна колико мало утицаја Мађарска има у Европи, посебно у медијима, где се о њој "ретко објективно извештава". Али другачија је ситуација у туризму, на пример: Будимпешта је једна од најпопуларнијих дестинација у Европи, а исто се може рећи и за друге регионе у земљи, истакао је.


„У туризму, музици или спорту, у култури и гастрономији, признају се достигнућа Мађара. У економији је теже, упркос чињеници да Мађарска доживљава најбржи развој у својој историји у последњих 100 година, рекао је он и додао да "једноставно немамо ресурсе за шире лобирање на европском нивоу. „Видимо где су наше границе, тако да смо фокусирани на изградњу успешне Мађарске и постизање најбољег за мађарски народ“, рекао је Гуљаш.

bottom of page