top of page

Гуљаш о притиску за "проратну" опцију

Америчка дипломатија није одустала од напора да изврши притисак на Мађарску да заузме проратну позицију, али влада остаје при ставу да је мир у заједничком интересу, каже шеф кабинета премијера орбана.



Позивајући се на кампању путем билборда, Гергељ Гуљаш је на брифингу за штампу у влади рекао да „сви могу видети на улицама последњих дана да, уместо да опозиција води кампању коју финансирају амерички извори, то сада директно ради америчка амбасада у Мађарској. "Ово је необично, посебно међу савезницима", рекао је он, додајући да је "највећи проблем то што је америчка кампања проратна".


„Заједнички је интерес да дође до прекида ватре и мировних преговора што је пре могуће. Мађарска неће поклекнути под притиском САД-а, јер се спасавање живота може постићи само прекидом ватре и мировним преговорима, управо у време када ниједна страна не може да добије овај рат. Мађарска се придржава међународног права, осудила је руску агресију и пружила хуманитарну помоћ Украјини, са фокусом на Закарпатје", рекао је он.


Одговарајући на новинарско питање, Гуљаш је кампању билбордима назвао „несрећном“, посебно усред политичке климе у којој су „организације које су отворено повезане са демократском администрацијом у Вашингтону дале велика средства у изборну кампању мађарске опозиције 2022. године“.


Министар је ово назвао мешањем у унутрашњу политику Мађарске. „Ово није у реду. За сада су то билборди, али ова кампања би се лако могла покренути на другим платформама у будућности“, рекао је Гуљаш.


Упитан о конференцији за новинаре америчког амбасадора у Мађарској Дејвида Пресмана која је заказана за данас, у каснијим сатима, Гуљаш је обећао да ће реаговати ако се било шта буде односило на мађарску владу. Он је додао да је за жаљење што је новинарима портала Индекс забрањен приступ амбасадоровој конференцији за медије.

bottom of page