top of page

Гуљаш: Циљ је очување националног карактера државе

"Мађарска је знатно слободнија од земаља западне Европе“, рекао је шеф кабинета премијера и навео услове у мађарским медијима као „јасан доказ“ за своју тврдњу. Гергељ Гуљаш је истакао да мејнстрим медији у Мађарској покривају „веома различите вредности од екстремне левице до радикалне деснице“.



"Свака идеологија је присутна и сви имају прилику да учествују у дискусијама о темама од јавног интереса. У западној Европи, поређења ради, штампа која се раније називала конзервативном, одустала је од својих позиција по свим важним питањима“, рекао је Гуљаш.


По њему, слобода штампе у Мађарској не може да се доводи у питање, јер "свако може да објављује све, у складу са својом оријентацијом и нико неће бити стигматизован због свог мишљења“. Овај век, како је рекао, прети да ће лево-либералне теме постати искључиве и да би они који то не прихвате могли да буду искључени из политике.


„Али, централна Европа има снажан отпор према оваквој пракси. Мађарска није одустала од циља да се нормалност и даље промовише. Неизбежне друштвене промене које се сада дешавају у западној Европи не иду у прилог конзервативном свету“, рекао је Гуљаш.


Додао је да Европска унија покушава да појача глас снага које нису успеле да освоје већину на општим изборима у државама чланицама. Он каже да се политички циљеви које већина не подржава промовишу уценама, резом средстава, претњама и одузимањем бирачких права, додајући да је то „антидемократски експеримент“.


"Мађарска влада мора да учествује у европским дебатама о питањима од јавног интереса, а мађарски трустови мозгова треба да следе њихов пример. Што је више форума за изношење ставова, то су веће шансе за успех владине политике која има за циљ очување националног карактера државе“, истакао је он.


bottom of page