top of page

Да ли је НАТО и антикинески блок

НАТО не би требало да се претвара у антикинески блок, рекао је у Бриселу министар спољних послова Петер Сијарто, додајући да је обострано корисна сарадња боља од ривалства.



„Нисмо ушли, нити желимо да уђемо у конкуренцију између Кине и Европе или Кине и Мађарске“, наводи се у саопштењу министарства, које је цитирало Сијарта на конференцији за новинаре након састанка министара спољних послова НАТО-а.


Он је рекао да о односима не треба говорити у војном смислу. Узајамно корисна сарадња треба да обухвати „аутомобилску револуцију“, рекао је он, напомињући да су европски произвођачи постали зависни од јужнокорејских и кинеских батерија. Сијарто је рекао да су у Бриселу донете политичке одлуке у вези са аутомобилском индустријом, виталном за економску будућност Европе, у правцу радикалне обнове индустрије.


„Има превише интереса да ова транзиција не би била успешна. Док је у Европи напредовао развој производње електричних аутомобила, политичари су заборавили да створе капацитете за производњу батерија, који су у великој мери у власништву кинеских компанија. "Дакле, свако ко се залаже за раздвајање кинеске и европске економије ризикује да нанесе огроман ударац европској економији“, рекао је он, напомињући да је трговина између Кине и земаља чланица ЕУ премашила 870 милијарди евра.


Мађарска је дом немачких произвођача аутомобила и највећих кинеских и корејских произвођача батерија, рекао је он. Без њихове сарадње европска аутомобилска индустрија не би могла да доживи обнову и не би били испуњени европски стандарди заштите животне средине, додао је он.


Рат у Украјини, истакао је Сијарто, убрзао је појаву блоковских подела, што је посебно лоша вест за централну Европу, пошто је овај регион увек губио кад год је постојао сукоб између Истока и Запада, истакао је Сијарто.


Осврћући се на кинески мировни план за Украјину, он је рекао да би тај предлог могао да пружи одговарајућу полазну тачку за међународне преговоре. Што пре дође до прекида ватре и што пре почну мировни преговори, више живота може бити спасено у Украјини, закључио је министар.

bottom of page