top of page

Да ли је Орбан у посету Јанши дошао државним авионом

Лично пријатељство мађарског премијера Виктора Орбана и његовог бившег колеге из Словеније Јанеза Јанше наставља се, без обзира што Јанша више није премијер суседне земље. Орбанов портпарол Берталан Хаваши изјавио је да су се двојица политичара састала и разговарала у Словенији.



Према Хавашијевим речима, Орбан је са председником Словеначке демократске странке (СДС), која је дугогодишњи партнер и савезник Фидеса, разговарао о "актуелним билатералним и међународим темама", не наводећи више појединости о њиховом сусрету. Медији спекулишу о томе да је Орбан у Љубљану слетео док се војним авионом враћао из Ватикана, са сахране папе Бенедикта Шеснаестог.


Ова вест изазвала је реакције појединих посланика критички настројених према влади, па је тако Акош Хадхази, независни народни посланик, на свом Фејсбук профилу написао:

"Званично није познато да ли је мађарски премијер у Љубљану стигао државним авионом. А можда је само те среће да се увек са супругом нађе тамо где и луксузни авион мађарских одбрамбених снага? Или је заиста путовао њиме?“, упитао се Хадхази.


Он је очигледно алудирао на чињеницу да мађарско законодавство забрањује да државни функционери користе владине ресурсе, укључујући и превозна средства, у оквиру активности које предузимају као партијски лидери.

bottom of page