top of page

Дајч: ЕУ мора да поштује разноликост блока

Главни политички правци Европске уније руше јединство блока, па је следећи задатак да се то јединство обнови, каже Тамаш Дајч, високи функционер и ЕУ посланик мађарске владајуће странке Фидес.



Говорећи на маргинама седнице Европског парламента на којој је представљен радни програм шведског председавања, Дајч је рекао да је „забадањем ножа у леђа” државама чланицама које штите заједничке границе од илегалних миграција, ЕУ почела да „разбија европско јединство”.


„Политички лов на вештице, под изговором процедура владавине закона, био је још један корак у том правцу. Те процедуре су очигледно биле облик политичког притиска и уцене. Мораћемо да радимо на обнављању јединства ЕУ које је Брисел разбио. То ћемо постићи ако се све институције ЕУ придржавају споразума ЕУ и поштују културну и политичку разноликост блока", рекао је он.


Што се тиче оптужби за корупцију против неколико посланика у Европском парламенту, Дајч је рекао да ЕП има „на располагању значајне ресурсе за истрагу случајева подмићивања, али пуцају на врапце користећи их у вези са наводним случајевима корупције у државама чланицама“.


"У међувремену, оптужени европосланици су били у редовном контакту са мађарском опозицијом. Посланици Фидеса ће предложити да се у ЕУ уведе образац за декларацију о имовини. Како изгледа да сама ЕК мисли да је мађарски правни систем у стању да се бори против корупције, његова примена у ЕП би могла да помогне сличним напорима тамо", додао је он.

bottom of page