top of page

Дајч тврди да је мађарски циљ остварен

Мађарски циљеви су испуњени и интереси заштићени на прошлонедељном самиту ЕУ упркос низу напада којима је Мађарска била изложена пре тог скупа. Одлука која је донета на састанку на много начина представља испуњење националних интереса Мађарске, изјавио је члан Европског парламента из редова Фидеса Тамаш Дајч.



Он је за МТИ у Стразбуру рекао да су захваљујући ставу који је Мађарска доследно заузела у вези са подршком Украјини од 50 милијарди евра, лидери на самиту одлучили да „не пишу бланко чек“, већ су уместо тога обавезали Савет да одржи годишњу дискусију у вези са коришћењем подршке Украјини на основу процене Европске комисије.


Друга важна одлука донета на самиту је да су лидери ЕУ дали јасну гаранцију да новац који је Мађарској, али до сада задржаван „углавном незаконито“, неће завршити у Украјини, рекао је Дајч.


Он је истакао да је Европски парламент „на челу политичког насиља и узнемиравања“ упереног према Мађарској. Коментаришући пленарну дебату коју је ЕП одржао у уторак ујутру, он је рекао да је мађарска левица још једном показала „навику да сплеткари против сопствене земље“.


Каталин Чех, европосланица опозиционог Моментума, захтевала је од ЕУ да промени основни уговор како би се одбацио захтев једногласности у одређеним одлукама, рекао је Дајч, додајући да би то могло да заврши затамњењем мишљења просечних или мањих држава чланица .

bottom of page