top of page

Два и по милиона евра за циганску музику у сезони

Влада Мађарске ће обезбедити милијарду форинти (2,56 милиона евра) бесповратних средстава за очување циганске музике у ресторанима. Циљ је да се помогне да око 500 циганских музичара наставе да раде у кафићима и ресторанима током наредна четири месеца туристичке сезоне, чиме ће се повећати атрактивност ресторана који учествују у програму.



Циганска музика у мађарским кафићима и традиционалним ресторанима јединствено је туристичко средство које доприноси ужитку гостију, а њено очување и промоција је од кључног значаја за домаћи туризам, сматра мађарска влада. Стога је покренула програм чији је циљ очување и промоција традиционалне кафанске циганске музике.


Програм за развој туризма, врједан укупно 15 милијарди форинти (38,4 милиона евра) усмерен је на јачање конкурентности овог сектора привреде. Програм за 2024. годину, вредан милијарду форинти, омогућиће да скоро 500 циганских музичара свирају по кафићима и ресторанима током летње сезоне. Подржани бендови ће свирати по три сата дневно, четири дана у недељи, у кафићима и ресторанима по свом избору.


„Овом бесповратном субвенцијом, влада у суштини покрива трошкове музике уживо у ресторанима“, рекао је Золтан Гулер, председник Мађарске туристичке организације, уверен да ће многа угоститељска предузећа искористити прилику коју нуди иницијатива, јер наступ бенда може, како каже, не само да намами госте са улице, већ и да пружи искуство које ће радо поделити са својим рођацима и пријатељима.


Позив за пријаву отворен је од 29. априла до 27. маја и важи за вође циганских бендова од четири до шест музичара, укључујући гудаче, кларинетисте и свираче цимбала (жичаних инструмената). Процес је једноставан и може се завршити уз минималну администрацију.

bottom of page