top of page

Десничари траже оштрије мере за мигранте

Мађарска опозицона странка Ми Хазанк, за коју се испоставило да у иступима својих политичара често најављује касније мере владе, тврди да на мађарско-српској граници влада анархија, јер сз "различите мигрантске банде преузеле контролу и редовно отварају ватру на мађарске граничаре".



"Полиција је добила наређење да бежи, уколико се нађе под паљбом. Према томе, треба да признамо да садашњи систем не функционише, па би мађарске оружане снаге требало да узврате ватру", сматра председник странка Ласло Тороцкаи.


Он је на ову тему говорио на јучерашњој пленарној седници Мађарског парламента. Да подсетимо, странка Ми Хазанк (Наш дом) је углавном окупила разочарене присталице Јобика, пошто је он у међувремену знатно променио свој политичики профил и тако постала готово најмасовнија партија опозиције. Тороцкаи каже да кријумчаре људи треба "стрпати у затворе уместо да их пуштају, а мигранте у затворене кампове".


Бенце Ретвари, секретар Министарства унутрашњих послова, није одговорио на ову иницијативу, али је рекао да би стварање таквих кампова значило да мађарске власти морају да региструју мигранте у земљи, тако да власти треба да преузму одговорност за њих.


Европски суд за људска права (ЕЦХР) у Стразбуру пресудио је крајем прошле недеље у спору који се пред њом водио против мађарске државе, због "бруталног напада полиције на избеглицу из Пакистана" 2016. године. Тужилаштво тада није отворило истрагу, па је поднета тужба суду у Стразбуру, који је пресудио да мађарска држава мора жртви да исплати 20.000 евра одштете.


Петер Сијарто, мађарски министар спољних послова, рекао је јуче у Женеви да су неки кријумчари људи и мигранти наоружани аутоматским оружјем и да су неколико пута пуцали на мађарске граничне страже. „Ово се не може толерисати, баш као ни изјаве појединих политичара да то треба да трпимо“, рекао је он.




bottom of page